Gdy brak pomysłu na podwieczorek
Dopadła Cię monotonia? Masz wrażenie, jakbyście w kółko jedli to samo. Nie martw się, ten problem dotyczy większości ludzi. Dlatego nacieramy z odsieczą.
Obecnie sezon na owoce i warzywa bardzo mizerny, ale robiąc kilka zabiegów, ze zwykłych produktów, można zrobić posiłek niezwykły. Tak, tak, zapraszamy na pomysł na zdrowy podwieczorek. Dziś w roli głównej owoc, niegdyś zakazany. Oczywiście chodzi o jabłko. Dziś jest w pełni legalny, więc możecie śmiało zainspirować się naszym przepisem.
Ale, żeby nie było zbyt nudno zrobimy z niego królewskie danie dla żądnych smaków młodych inżynierów i małych księżniczek. Choć księżniczki nie powinny oblizywać palców i talerzy, niestety nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że to nie nastąpi.
Gotowi na podboje wymagającego, dziecięcego podniebienia?! Do dzieła.
Pomysł na zdrowy podwieczorek
Składniki:
5 średniej wielkości jabłek
½ szklanki kaszy kus kus
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka słonecznika łuskanego
1 łyżeczka sezamu
Cynamon do smaku
2-3 łyżeczki miodu
Umyte jabłka wydrążamy z gniazd nasiennych (nie rozkrawamy i nie obieramy, ścinamy tylko lekko górę jabłka, następnie wydrążamy łyżeczką środek). Kaszę kus kus zalewamy wrzątkiem według proporcji podanych na opakowaniu i czekamy aż woda wsiąknie w kaszę. Rodzynki namaczamy we wrzątku. Następnie kaszę mieszamy z rodzynkami, sezamem, słonecznikiem i cynamonem. Nakładamy nadzienie do wydrążonych jabłek i polewamy górę odrobiną miodu. Zapiekamy do miękkości jabłek w piekarniku w temp. 160 stopni, około 15-20 minut.
I jak Wam się podoba nasz pomysł na zdrowy podwieczorek?
Jeśli chcesz więcej inspiracji na podwieczorki z jabłkiem w roli głównej, sprawdź poniższe przepisy.
Jeśli cenisz sobie zdrowe i pożywne posiłki bez długiego przesiadywania w kuchni, na pewno znajdziesz tam coś dla siebie i swojej rodzinki:
Odpowiedz