Dziś serwujemy Wam przepis na kisiel, ale nie taki z torebki, ale taki najprawdziwszy domowy kisiel owocowy. Z tym z torebki łączy go to, że też jest szybki w przygotowaniu, natomiast odróżnia fakt, że jest naturalny, nie znajdziecie w nim dziwnych dodatków, za to roi się od owoców, a tym samym witamin.
Co będzie potrzebne:
- 1/2 jabłka (im słodsze tym lepsze)
- kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- około 100-150 ml wody
- cynamon
- kilka kropli cytryny

składniki na kisiel
Jabłuszko obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, wodę stawiamy na palniku, gdy zacznie wrzeć wrzucamy starte jabłuszko. Chwilę gotujemy. W międzyczasie odmierzamy do szklanki łyżeczkę mąki, dolewamy odrobinę zimnej wody i mieszamy, gdy uzyskamy jednolitą konsystencje, wlewamy mąkę do gotującego się jabłka, mieszamy i gotujemy jakąś minutę. Gotowe.

kisiel – mniam mniam
Oczywiście, jeśli chcemy uzyskać gęściejszy kisiel bądź bardziej owocowy zwiększamy ilość mąki bądź jabłka.
W podobny sposób przygotujesz kisiel malinowy, truskawkowy, borówkowy… lub inny ulubiony smak. W sezonie korzystamy ze świeżych owoców, w zimie mamy do dyspozycji mrożone.
A teraz porównajmy skład naszego pysznego domowego kisielku z kisielem kupnym:
Kisiel domowy:
owoce, mąka ziemniaczana
Przykładowy kisiel kupny o smaku brzoskwiniowym:
skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości, aromat, sól, barwnik
Pozostaje zapytać, a gdzież te brzoskwinie?
Reasumując:
Przygotowanie kisielu domowego zajmie nam około 1-2 minuty dużej niż tego z torebki, koszt wyniesie jakieś 30 groszy, no i nie jemy zabarwionego krochmalu o sztucznym aromacie, tylko prawdziwy owocowy kisiel, który ma naturalne witaminy i swoje własne aromaty.

A tak znika w paszczęce – nie ma na niego mocnych!!!
Odpowiedz