Jeśli istnieje miłość od pierwszego wejrzenia to na pewno jest to dziecięca miłość do łakoci. Wypieranie tej miłości to nie lada wyzwanie, i nie pomagają nam w tym reklamy słodziutkich „zdrowych” serków, markety z uginającym się od słodkości półkami, kochane babcie i ciocie spieszące z cukierkami, no i teoria, że przecież z pustymi rękoma w gości nie przystoi …o cukrzycy, rosnącym pokoleniu grubasów, i dzieciach z ADHD nikt z fanów słodkości głowy sobie nie zaprząta.
Dzieci kochają, gdy z szafki wysypują się oblepione cukrem kulki śniadaniowe, Ty zasuwasz do nich ze zdrową kaszą a one patrzą na Ciebie jak na kosmitę?
Zacznijmy oczyszczanie naszych jelit małymi kroczkami:
– kasze, ryże, makarony serwujmy raz po raz na słodko np. z truskawami i jogurtem naturalnym,
-soczki zamieńmy na wodę, może być z kawałkami… truskawek,
– w gości zabierajmy siatę owoców,
– a gdy nasz maluch głosem nie znoszącym sprzeciwu zacznie domagać się batona…..
Zróbmy szybkie i banalnie proste ciacho.
Oto przepis:
- Szklanka mąki ( u mnie graham 1850)
- Migdały (posiekane lub zmiksowane) – 4 łyżki
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Imbir – 1/4 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Suszone daktyle (posiekane) – 10 sztuk
- Rodzynki – 2 łyżki
- Słodkie jabłka – 4 średnie sztuki
- Jaja – 2 sztuki
- 1-2 łyżki miodu
- Garść orzechów
- Łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Ciasto zawsze wychodzi, wystarczy obrać jabłka i pokroić w kosteczkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do keksówki i piec w temp. 180 stopni C przez 40 minut.
Smacznego.
B.
Odpowiedz