Wzywamy posiłki

Domowe nachosy z dipem guakamole i innymi – przekąska na karnawał

Okres karnawału sprzyja balom, a tym samym przekąskom 🙂 Na co dzień również często dzieci lubią chrupać. Tu paluszki, tam chrupki, kulki czekoladowe… a przy wyjściu do kina więcej kasy idzie na popcorn czy nachosy, niż na bilety? Domowe nachosy z dipem warzywnym będą znacznie smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem.

Czy przekąski są dobre?

Oczywiście, polecamy regularne posiłki przy stole, najlepiej wspólnie z rodziną, a nie ciągle przekąszanie. To jest tak naprawdę najważniejsze w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci nie powinny kojarzyć oglądania telewizji, czy wyjścia do kina z ciągłym jedzeniem. Później, jako dorośli ludzie w pracy również nie będą jest regularnych posiłków, bo tym bardziej nie będzie czasu o tym myśleć. To musi być nawyk. Jeśli wyrobimy nawyk chrupania non stop, zazwyczaj mało-wartościowej, wysoko-przetworzonej żywności, to właśnie po takie niezdrowe przekąski będą sięgały nasze dorosłe dzieci.

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi

Wtedy warto wykorzystać sytuację do super zabawy sensorycznej, połączonej z odkrywaniem nowych smaków. Nasze nachosy to zdrowa przekąska, która pozwoli dodatkowo zjeść dużo warzyw w miłych okolicznościach przy dźwięku chrupania. Robi się 5 minut.

Chrupiące, domowe nachosy – przepis

Potrzebujemy:

  • 120 g mąki pszennej (pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli

Składniki mieszamy i mamy super fajne ciasto, gładkie, o przyjemnej konsystencji. Idealne do wałkowania, wycinania kształtów. Musimy je rozwałkować na bardzo cieniutkie placki i pokroić na tradycyjne trójkąty, albo w ulubione kształty dziecka 😉 Na warsztatach powstały serca, trójkąty, gwiazdki i wiele inne… Kreatywność dzieci nie zna granic i bardzo dobrze!

Pieczemy w nagrzanym piekarniku góra-dół około 12-14 minut w temperaturze 160 stopni.

Dipy do nachosów:

Polecamy

  • guakamole czyli pastę z awokado
  • sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego
  • sos z pieczonej papryki z pomidorami (upiecz paprykę, obierz i zblenduj z ćwiartką pomidora, by ie był zbyt rzadki)

Taka przekąska to świetna zabawa i nie lada gratka do poznawania smaku warzyw w nowej formie i w chrupiącym towarzystwie, z przyjemnością.

Zaproś nas do szkoły/ przedszkola 🙂 Zadbamy o pyszną i zdrową zabawę, która będzie nieocenionym ćwiczeniem motoryki małej, sensoryki. Przy okazji dzieci z miłych okolicznościach poznają nowe smaki.

Odpowiedz