Okres karnawału sprzyja balom, a tym samym przekąskom 🙂 Na co dzień również często dzieci lubią chrupać. Tu paluszki, tam chrupki, kulki czekoladowe… a przy wyjściu do kina więcej kasy idzie na popcorn czy nachosy, niż na bilety? Domowe nachosy z dipem warzywnym będą znacznie smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem.
Czy przekąski są dobre?
Oczywiście, polecamy regularne posiłki przy stole, najlepiej wspólnie z rodziną, a nie ciągle przekąszanie. To jest tak naprawdę najważniejsze w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci nie powinny kojarzyć oglądania telewizji, czy wyjścia do kina z ciągłym jedzeniem. Później, jako dorośli ludzie w pracy również nie będą jest regularnych posiłków, bo tym bardziej nie będzie czasu o tym myśleć. To musi być nawyk. Jeśli wyrobimy nawyk chrupania non stop, zazwyczaj mało-wartościowej, wysoko-przetworzonej żywności, to właśnie po takie niezdrowe przekąski będą sięgały nasze dorosłe dzieci.
Czasami człowiek musi, inaczej się udusi
Wtedy warto wykorzystać sytuację do super zabawy sensorycznej, połączonej z odkrywaniem nowych smaków. Nasze nachosy to zdrowa przekąska, która pozwoli dodatkowo zjeść dużo warzyw w miłych okolicznościach przy dźwięku chrupania. Robi się 5 minut.
Chrupiące, domowe nachosy – przepis
Potrzebujemy:
- 120 g mąki pszennej (pół na pół z pełnoziarnistą)
- 120 g mąki kukurydzianej
- 120 ml ciepłej wody
- 45 ml oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
Składniki mieszamy i mamy super fajne ciasto, gładkie, o przyjemnej konsystencji. Idealne do wałkowania, wycinania kształtów. Musimy je rozwałkować na bardzo cieniutkie placki i pokroić na tradycyjne trójkąty, albo w ulubione kształty dziecka 😉 Na warsztatach powstały serca, trójkąty, gwiazdki i wiele inne… Kreatywność dzieci nie zna granic i bardzo dobrze!
Pieczemy w nagrzanym piekarniku góra-dół około 12-14 minut w temperaturze 160 stopni.
Dipy do nachosów:
Polecamy
- guakamole czyli pastę z awokado
- sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego
- sos z pieczonej papryki z pomidorami (upiecz paprykę, obierz i zblenduj z ćwiartką pomidora, by ie był zbyt rzadki)
Taka przekąska to świetna zabawa i nie lada gratka do poznawania smaku warzyw w nowej formie i w chrupiącym towarzystwie, z przyjemnością.
Zaproś nas do szkoły/ przedszkola 🙂 Zadbamy o pyszną i zdrową zabawę, która będzie nieocenionym ćwiczeniem motoryki małej, sensoryki. Przy okazji dzieci z miłych okolicznościach poznają nowe smaki.
Odpowiedz