Wzywamy posiłki

Chipsy z owoców i warzyw

chipsy z owoców i warzyw

Zatrzymać smak owoców i warzyw na dłużej…. Pomysłów jest kilka -my dziś rozgrzebiemy temat suszenia. Suszone przekąski to świetne antidotum w kryzysie intelektualnym, solidny zastrzyk energii, koło ratunkowe przy ślinotoku batonikowym no i czysta przyjemność. Brodząc dalej w labiryncie pochlebstw-suszone owoce to świetny dodatek do zimowej owsianki, dodatek do mięs, jak również do ciast czy pożądany zamiennik cukru. W końcu- to alternatywa do utartych ciasteczek przy kawie ze znajomymi. Zatem zapraszamy po zdrowe chipsy z owoców i warzyw – częstujcie się!

Chipsy z owoców i warzyw

Jednak zanim zaczniemy upychać spiżarnię sklepowymi suszami pamiętajmy o dokładnym prześwietleniu listy składników. Producenci odzierają susze z miana zdrowej przekąski oblepiając je cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, dwutlenkiem siarki ( E 220, siarczany, konserwowane siarką) czy różnej maści olejami. Owoce niesiarkowane są ciemniejsze i z reguły daleko im do ideału, warto jednak kupić je, mimo wyższej ceny.

Pamiętajmy, że suszone owoce są nieprzyzwoicie kaloryczne (ciężko byłoby nam zjeść kilka jabłek na raz a w postaci „odwodnionego” suszu to przysłowiowa pestka).

Jeszcze słowo w kwestii dosmaczania zupy- najbardziej popularne mieszanki do zup (wegety, warzywka i pochodne). Oto przykładowy skład:

vegeta

w 200 gramowym opakowaniu pierwszej z brzegu takiej mieszanki kryje się 128 g soli (czyli jedyne 25,5 łyżeczki soli!). Słono każą sobie płacić za sól z domieszką suszonych warzyw. Jeśli się dobrze rozejrzymy znajdziemy poczciwe mieszanki suszonych warzyw.

A dziś zachęcamy do domowej produkcji – chipsy z owoców i warzyw.

W menu:

CHIPSY JABŁKOWO-CYNAMONOWE:

Jabłka myjemy i kroimy w cienkie krążki, posypujemy cynamonem i wrzucamy do piekarnika na około 3 h, temperatura 50°C. Im cieńsze plasterki, tym bardziej chrupiące chipsy. Co jakiś czas należy zerknąć czy się nie przypalają.

Suszenie warzyw i owoców w piekarniku

CHIPSY BANANOWE:

Kroimy obranego banana w plastry o grubości 0,5 cm, smarujemy je lekko pędzelkiem nasączonym oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na 15 minut. Idealne do owsianki czy jogurtu naturalnego.

CHIPSY BURACZANE:

Umytego buraka kroimy w cienkie plastry (2-4 mm) i posypujemy ulubionymi ziołami (u nas prowansalskie) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 40 minut.

Suszenie buraków i marchewki w piekarniku

Smacznego!
Mile widziane Wasze pomysły na susze.
A za tydzień pomysły na jadalne ozdoby choinkowe ( również z wykorzystaniem chipsów z suszonych owoców i warzyw).

Odpowiedz