Leśny mech – przepis idealny na Wielkanoc
Macie już wymyślone menu na Wielkanoc, czy jak ja zostawiliście to na ostatnią chwilę? U mnie w tym roku najprawdopodobniej na stole zagości ciasto o wdzięcznej nazwie, oraz równie wdzięcznym wyglądzie – Leśny Mech.
Ciasto to ma wiele plusów:
- Pyszne
- Piękne
- Proste
- Z warzyw
Oczywiście tych plusów można by jeszcze wymieniać całkiem sporo, ale zamiast rozpływać się nad jego plusami, po prostu zdradzę Wam przepis na to cudo.
Leśny mech – przepis
Składniki
- 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 jaja
- ¾ szklanki cukru (oczywiście można dać mniej)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 ml serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce granatu lub inne owoce
Szpinak rozmrozić, a następnie odsączyć z wody.
Jaja zmiksować z cukrem, po czym po woli wlewać olej, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita dodać szpinak i wymieszać łyżką. Piec około 60 minut w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozkruszyć go (będzie to wykorzystane do posypania wierzchu ciasta.
W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta uzyskaną masę i posypać rozkruszonym ciastem. Przyozdobić owocami. Wsadzić do lodówki.
Zachęcamy Was by na waszym stole oprócz wędlin, jaj, ciężkich ciast gościły również dania bazujące na warzywach. Wbrew obiegowej opinii, w przypadku dzieci zdrowe odżywianie jest również ważne od Święta. To idealny okres by pokazać dziecku, że warzywa mogą kojarzyć się z czymś miłym, bo przecież Święta to dla każdego czas wytchnienia, spokoju, spotkań z bliskimi, większej dawki czasu dla własnych dzieci.
A jeśli chcecie więcej Wielkanocnych inspiracji? Proszę bardzo:
Odpowiedz