Wzywamy posiłki

Śledzik pod pierzynką – sałatka idealna na śniadanie wigilijne

Nic nie jesz cały dzień, ściska w żołądku i wypatrujesz pierwszej gwiazdki, by w końcu zasiąść do Wigilijnego stołu? Ja też! Znam to doskonale i kocham tą tradycję. W rodzinnym gronie, w świątecznym nastroju wszystko smakuje wyjątkowo.

Lekkie śniadanie należy jednak zjeść, na rozruch 😉 W ciągu dnia jest jeszcze sporo do zrobienia, potrzebujesz zatem energii. O ile obiad odpuszczamy, lekkie śniadanie należy się każdemu. Moja ulubiona opcja to śledzik pod pierzynką. Lekka, kolorowa sałatka doskonale sprawdzi się na śniadanie.

Śledzik pod pierzynką – składniki

  • 300 g filetów śledziowych
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 jaja
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula czerwona
  • szczypiorek

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • Sól, pieprz

Warzywa: marchew, ziemniaki ugotować w całości, w mundurkach (bez soli). Ugotowane warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach – osobno.

Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce – grube oczka.

Śledzie wypłukać w wodzie i pokroić w plastry szerokości ok. 1 cm. Wyłożyć na dno miski.

Cebulę obrać i dobro pokroić w kostkę, wysypać na śledzie. Polać 2-3 łyżki sosu (rozłożyć na całości równomiernie cienką warstwę). Kolejno wysypać ziemniaki, polać sosem, wysypać marchewkę, polać sosem, wysypać jajko, posypać szczypiorkiem.

Nakładać na talerz całą warstwę, do dna 😉 Smacznego!

Odpowiedz