Nic nie jesz cały dzień, ściska w żołądku i wypatrujesz pierwszej gwiazdki, by w końcu zasiąść do Wigilijnego stołu? Ja też! Znam to doskonale i kocham tą tradycję. W rodzinnym gronie, w świątecznym nastroju wszystko smakuje wyjątkowo.
Lekkie śniadanie należy jednak zjeść, na rozruch 😉 W ciągu dnia jest jeszcze sporo do zrobienia, potrzebujesz zatem energii. O ile obiad odpuszczamy, lekkie śniadanie należy się każdemu. Moja ulubiona opcja to śledzik pod pierzynką. Lekka, kolorowa sałatka doskonale sprawdzi się na śniadanie.
Śledzik pod pierzynką – składniki
- 300 g filetów śledziowych
- 2 duże ziemniaki
- 3 jaja
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula czerwona
- szczypiorek
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- Kilka kropli soku z cytryny
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g majonezu
- Sól, pieprz
Warzywa: marchew, ziemniaki ugotować w całości, w mundurkach (bez soli). Ugotowane warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach – osobno.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce – grube oczka.
Śledzie wypłukać w wodzie i pokroić w plastry szerokości ok. 1 cm. Wyłożyć na dno miski.
Cebulę obrać i dobro pokroić w kostkę, wysypać na śledzie. Polać 2-3 łyżki sosu (rozłożyć na całości równomiernie cienką warstwę). Kolejno wysypać ziemniaki, polać sosem, wysypać marchewkę, polać sosem, wysypać jajko, posypać szczypiorkiem.
Nakładać na talerz całą warstwę, do dna 😉 Smacznego!
1 Pingback