Wielkanoc tuż tuż więc czas na kulinarne inspiracje i wielkanocne jajka w roli głównej. Dziś z nami zrobicie jajka niespodzianki, których wnętrze będzie zależało od zawartości Waszej lodówki bądź od tego, co podpowie wyobraźnia. U nas w wersji warzywnej, dla niewolników słodkich smaków polecamy wersję owocową.
Składniki na wielkanocne jajka :
- 7 sztuk jajek
- 0,7 litra wywaru warzywnego
- 2-3 łyżeczki agaru (lub żelatyny)
- dowolne kolorowe warzywa – gotowana marchewka, groszek, kukurydza, szczypior, papryka
- 2 plastry szynki z indyka
Sposób wykonania:
Najwygodniej robić jajka wielkanocne w dzień, w którym na obiad serwujecie zupę, wystarczy odlać niecały litr wywaru zupowego.
Szynkę i marchewkę kroimy w kosteczkę. Przygotowany wcześniej wywar z warzyw cedzimy przez sito z jak najmniejszymi otworami, przelewamy do garnka, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i kilka minut gotujemy z agarem, następnie odstawiamy do przestudzenia. Zabieramy się za robienie wydmuszek-na środku szerszego końca wydmuszki robimy większy otwór, na tyle, aby zmieściły się przez niego kawałki warzyw. Dokładnie wyparzamy wydmuszkę i suszymy jej zewnętrzną powierzchnię przy pomocy papierowego ręcznika. Przez otwór w wydmuszce wrzucamy kolorowe warzywa i zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok pół godziny i jaja galaretki gotowe.
Smacznego!
1 Pingback