Dziś roladki szpinakowe z twarożkiem czosnkowym i łososiem. Atrakcyjna i szybka w przygotowaniu przekąska na domówkę, czy II śniadanie do szkoły.
Roladki szpinakowe – przepis
- 350 g szpinaku mrożonego
- 3 jajka
- 150 g łososia świeżego ugotowanego na parze lub wędzonego
- 150 g sera białego
- jogurt naturalny – kilka łyżek do rozrobienia sera
- czosnek – ząbek do szpinaku i ząbek do sera
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, bazylia, koperek, papryka ostra
Szpinak rozmrażamy i na sitku odciskamy z wody. Mieszamy z żółtkami, 1-2 ząbkami czosnku, przyprawami. Następnie delikatnie mieszamy z ubitą z pozostałych 3 białek pianą. Wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Ciasto smarujemy twarożkiem czosnkowym (150 g sera białego + ząbek czosnku + kilka łyżek jogurtu), a następnie układamy łososia (rybę możemy zastąpić inną, rybą, kilkoma plasterkami szynki, a nawet pominąć).
Zawijamy.
Najlepiej roladę włożyć na godzinę do lodówki i później pokroić, najlepiej ostrym nożem 😉
Wygląda bardzo apetycznie, smakuje wyśmienicie! Moja została już nieco podskubana przez małego pomocnika 🙂
Odpowiedz