Wzywamy posiłki

Kotlety z kaszy jaglanej i zielone puree

kotlety z kaszy jaglanej i warzyw

Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw sposób na przełamanie monotonii w kuchni

Monotonia w kuchni dotyka czasem każdego. Dlatego zachęcam was do wypróbowywania coraz to nowych przepisów, które pozwolą bardziej urozmaicić dietę. Znajdziecie ich trochę na tej stronie. Zamiast tradycyjnych schabowych zachęcam Was do wypróbowania kotletów z kaszy jaglanej, jajka i warzyw. Zapieczone w piekarniku będą bardziej łatwostrawne i zdecydowanie mniej kaloryczne niż usmażone na patelni. Do tego polecam puree z ziemniaków i zielonego groszku. Pamiętajcie jednak, że zielony często odstrasza dzieci, dlatego najlepiej zachęcić je do pomocy w kuchni, by zobaczyły z czego puree zostanie przygotowane. Można się też pokusić o niesamowitą opowieść na temat zielonych ziemniaków i dorobić do nich fajną historie – to naprawdę działa.

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i warzyw oraz zielone puree

Składniki na kotlety z kaszy jaglanej i warzyw:

Szklanka kaszy jaglanej

1 i ½ szklanki wody

dwie garście fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożonej)

2 jajka ugotowane

2 jajka surowe

1 duża cebula

4 łyżki kukurydzy

natka pietruszki

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ łyżeczka papryki ostrej

2 ząbki czosnku

pieprz

sól

3-4 łyżki oleju do smażenia

bułka tarta do obtoczenia kotletów

kotlety z kaszy jaglanej

Kasze kilkakrotnie wypłukać w gorącej wodzie i ugotować (nie będzie wtedy gorzka). W międzyczasie podsmażyć cebulkę na oleju, oraz zmiażdżony czosnek. Dodać do kaszy, fasolkę szparagową pokroić na małe odcinki, jajko posiekać w drobną kosteczkę, dodać kukurydze, przyprawy, natkę pietruszki i 2 surowe jajka. Formować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej, a następnie na wyłożonej pergaminem blaszce spłaszczyć dłonią, by powstały kotlety. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut, aż kotlety będą rumiane.

Składniki na puree z ziemniaków i zielonego groszku:

6 dużych ziemniaków

450 g groszku (o tej porze roku mrożony)

1 mała cebula

4-6 łyżek śmietany 30%

sól

2-3 łyżki oleju do smażenia

zielone puree do kotletów z kaszy jaglanej

Ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulkę. (By oszczędzić czas, można podsmażyć jednocześnie cebulę na kotlety i na puree i później je podzielić na dwie porcje). Do cebulki dodać zielony groszek i chwilkę podsmażać, po jakiś 10 minutach dodać śmietanę i odstawić z ognia po upływnie 5 minut. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzić je, dołożyć groszek i zblendować wszystko na jednolitą masę.

Co jeszcze można dodać do kotletów

Kotlety z kaszy jaglanej to dobra opcja na wykorzystanie resztek lodówkowych, zalegające drobne ilości różnych warzyw, wędlin, pieczarek itp. można dodać do kotletów (oczywiście takich, które nadają się jeszcze do spożycia), oszczędzimy pieniądze i przyczynimy się do niemarnowania żywności.

Sprawdź też inne pomysły na obiad:

Faszerowane papryki z mozzarellą

Makaron z warzywami i słonecznikiem

Kotlety z fasoli

Kurze nóżki w pomarańczach

Odpowiedz