Pomysł na tani i szybki obiad – kurze nóżki w pomarańczach
Brak pomysłów na tani i względnie szybki obiad? Spieszymy z odsieczą. Dziś serwujemy kurze nóżki w pomarańczach. Do przyrządzenia mięsa nie użyjemy ani grama soli, a mimo to smak będzie bajeczny.
Oto co nam będzie potrzebne:
- Kurze nóżki – o ilości zdecydujcie sami, uwzględniając spusty waszych żołądków i to ile członków liczy wasza rodzina
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
- Kawałek świeżego imbiru – będzie potrzebne około ½ – 1 łyżeczki startego imbiru
- Sezam 2-3 łyżki
Przystępujemy, więc do dzieła. Nóżki myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie z jednego pomarańcza wyciskamy sok, łączymy ze startym imbirem (sprawdź jak łatwo obrać imbir), olejem i miodem. Mięso polewamy naszą pomarańczową marynatą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin. Jeśli nie macie czasu, tak jak i mi się często to zdarza, można od razu wrzucić do piekarnika, nie mniej wtedy nóżki będą mniej intensywnie smakować – wiadomo. Przed pieczeniem przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, pomarańcze kroimy w plasterki, układamy na mięsie i posypujemy sezamem.
Zapiekamy w przykrytym naczyniu przez około 25-30 minut w temp. 180-200 stopni.
Jak dla mnie ten smak najlepiej komponuje się z ryżem. Używam ryżu brązowego (gotuje się nieco dłużej niż biały), ale ma zdecydowanie wyższą wartość odżywczą, ze względu na składniki mineralne i witaminy, z których biały ryż jest oczyszczony.
Do tego oczywiście konieczne serwujemy jakieś warzywo.
Mam nadzieje, że tak przyrządzony tani i szybki obiad będzie smakować za równo Wam, jak i Waszym maluchom. Czekam na opinie.
Odpowiedz