Padasz z nóg a w domu wygląda tak jakbyś cały dzień oglądała seriale, dzieci wyjadają miód ze słoika do tego lada moment wpadnie wygłodniały mąż ?
Ta strawa ugasi pożar i to bardzo szybko. Dziś przepis na makaron na zielono z prażonym słonecznikiem.
Tradycyjnie – tanio, szybko no i smacznie.
A co będzie nam potrzebne?
- pół opakowania makaronu spaghetti
- połowa brokułu
- ok 3 garście świeżej fasolki strączkowej
- można dodać cukinie
- Serek kozi do smarowania około 150 g
- kilka łyżek pestek słonecznika
- kilka suszonych pomidorów
- ząbek czosnku jeżeli lubicie
- bazylia świeża lub suszona, oregano, natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Jest to porcja dla dwóch dużych i dwóch małych sztuk.
Przygotowanie zajmie max 20 min.
Do wrzątku wrzucamy makaron razem z warzywami ( fasolkę można wrzucić jakieś 5 min wcześniej ). W tym samym czasie na patelnie wsypujemy ziarna słonecznika plus kapkę oleju i chwilę prażymy.
Przy wersji z cukinią lepiej będzie oddzielnie ją poddusić na patelni. Po odcedzeniu warzyw z makaronem wciskamy czosnek, dodajemy serek i zioła. Mieszamy wszystkie składniki i gotowe.
Na talerzu nasz makaron posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami i słonecznikiem.
Dla tych, którzy lubią bardziej „pływające” sosy proponuję dodać trochę śmietany bądź jogurtu naturalnego.
Smacznego.
Odpowiedz