Dziś pomysł na obiad, w roli głównej fasola jaś w towarzystwie zielonego puree i warzyw. Masz w domu małego mięsożercę? Warzywa nie przejdą a już na pewno nie strączki? Zaserwuj kotlety z fasoli. To dobry pomysł na przemycenie tej cennej rośliny do menu dziecka. Brzmi dziwnie? Sprawdź jak smakuje. Zanim zaczniemy- trochę teorii. Czemu fasola?
Fasola to bogate źródło białka, witamin i soli mineralnych. Jest bogata w witaminy z grupy B, wit. E a także wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu chroniąc przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami. To także dobre źródło lecytyny, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, wpływa też korzystnie na zapamiętywanie. Małe kulki kryją w sobie tajemnicze lignany- substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych.
Druga strona medalu- to sprawczyni wzdęć i gazów. Jednak wobec powyższych właściwości jesteśmy w stanie to …przetrawić.
Jeszcze jedno, gotowanie fasoli ( tak, jak i innych warzyw) ograbia ją ze sporej ilości witamin i składników mineralnych. W celu minimalizacji strat moczymy ją przez kilkanaście godzin w wodzie a następnie w tej samej wodzie gotujemy.
Czas na obiad! Oto składniki na kotlety z fasoli:
- 1 szklanka fasoli jaś
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- majeranek
- zioła prowansalskie, sól
- bułka tarta do obtoczenia
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Następnie zmiksować do konsystencji kremu. Płatki owsiane zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na 10 min. Dokładnie osączyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do zmielonej fasoli dodać odciśnięte płatki owsiane, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Doprawić do smaku solą, majerankiem i ziołami. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i uformować małe kotleciki. W razie potrzeby dosypać odrobinę bułki tartej lub wody gdyby konsystencja była zbyt zwarta. Obtoczyć kotlety w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Z porcji tej wychodzi kilkanaście kotlecików.
Pozostała część obiadu to zielone puree ( ziemniaki, masło, jogurt naturalny i gotowany brokuł) oraz kolorowe warzywa.
Smacznego.
Vvv
Czy da się czymś zastąpić jajko i bułkę tartą?😏
Anna Patrzałek
Z uwagi na gluten? Czy z innego powodu?
Ania
Z uwagi na gluten chciałabym czymś zastąpić bułkę tartą, co to może być?
Anna Patrzałek
Myślę, że dobrze sprawdzi się na przykład mąka ryżowa. Trzeba tylko uważać, by nie dać jej za dużo 🙂