Okiem ekspertów

Jak ugotować kaszę jaglaną na mleku

kasza jaglanaKasza jaglana to prawdziwa skarbnica witamin, głównie z grupy B i składników mineralnych. Zdrowie nie musi być drogie i tu mamy tego najlepszy przykład!  Działa zasadotwórczo, w przeciwieństwie do mięs, nabiału, czy cukru, dzięki czemu neutralizuje nasz organizm. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest doskonała również dla alergików.

Doskonale nadaje się do dań obiadowych, ale również do słodkich deserów. Brownie, budyń, czy świąteczna kaszka z pomarańczami, cynamonem i goździkami… Jest pyszna!

Jak ugotować kaszę jaglaną by nie była gorzka?

jak ugotować kaszę jaglaną by nie była gorzka Przed gotowaniem należy ją wysypać na sitko i przelać zimną wodą – wrzątkiem – zimną wodę, aby pozbyć się saponin, powodujących smak goryczki.

Wiele razy słyszę, że ktoś nie ma czasu na gotowanie kaszy. Hmm, trwa to całe 12-13 minut! Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? Proporcja 1:1,5 czyli na szklankę kaszy dajemy 1,5 szklanki płynu.

jak ugotować kaszę jagalną na mleku

Jak ugotować kaszę jaglaną na mleku, mleku roślinnym, czy na wodzie, by nic nie przywarło? Po przepłukaniu kaszy wsypujemy ją do garnka, następnie zalewamy mlekiem, mieszamy tylko tak by kasza była w miarę równomiernie rozłożona na dnie. Następnie przykrywamy, czekamy aż się zagotuje i zmniejszamy maksymalnie ogień, ma się tlić, na indukcji dajemy na 2 w skali do 10 i ciągle trzymamy pod przykryciem ok 11-12 minut. W tym czasie możemy sobie iść i zostawić ją w spokoju. Nie odkrywaj, nie mieszaj, pozwól jej samej się robić! Dzięki temu płyn wchłania się do kaszy, a powstająca para sprawia też, że nic nam nie przywiera. Jednym słowem doprowadź do wrzenia, skręć ognień, trzymaj pod przykryciem i nie przeszkadzaj 😉

Można również zalać kaszę w proporcji 1 do 2, a nawet 1 do 3, jeśli chcemy by kasza była bardziej miękka, albo jeśli może nam się skleić. Wtedy wypłukaną kaszę zalej wodą/mlekiem, zagotuj i gotuj na małym ogniu 5-7 minut, a następnie pozostaw pod przykryciem, aż sama wchłonie resztę płynu.

 

10 Komentarzy

  1. Aniu wlasnie probuje ja ugotowac , bo kiedys dawno , dawno temu jedlismy ja w domu i teraz patrze ?! jest w sklepie i kupilismy
    zrobie sobie z mlekiem na sniadanie
    pozdrowka !

  2. Ewa

    DZIĘKUJĘ!!!W końcu nie będę miała oporów, żeby zrobić sobie danie z kaszy jaglanej bo zawsze największy problem to było odpowiednie ugotowanie jej (spalony garnek już też mam za sobą) i w końcu eureka!!!DZIĘKUJĘ!!

  3. ewa

    jak długo można przechowywać w lodówce taka ugotowana kasze na mleku?

  4. Renata

    Pani Aniu dziekuje za kasze. Zrobie poraz pierwszy, tyle sie naczytalam , a moj synek potrzebuje ja jesc zeby byc zdrowym.

  5. Ilona

    Zrobiłam zgodnie z podanym przepisem. Kasza jest strasznie twarda! Chyba jest pomyłka w proporcjach. Dolałam dodatkowo szklankę mleka i nadal jest za twarde!
    Szkoda, że nie zajrzałam do innych przepisów. Tam na szklankę kaszy jest 2,5 szkl mleka 🙁

    • Komentarz autora postu

      Ja zwykle robię w takiej proporcji, tylko ważne żeby nie gotować za długo i ciągle pod przykryciem. Czasem robię na 2,5 szklanki, wtedy bardzo ważne by gotować dosłownie 5 min a potem trzymać pod przykryciem, inaczej może wyjść paćka. Mam nadzieję, ze na stałe zagości w menu 😉

Odpowiedz