Pomysł na lekki, letni, pełnowartościowy i pyyyyszny posiłek. Kluseczki leniwe są serwowane dość często i jest to pyszny pomysł na obiad. Dziś podobne dane, ale bez jajka (dobre dla alergików) – kluseczki z kaszy jaglanej i sera białego. Są wyśmienite, a do tego będą dobrym źródłem zdrowego błonnika, witamin z grupy B i cennych składników mineralnych.
Kluseczki z kaszy jaglanej i sera białego
składniki:
- szklanka kaszy jaglanej suchej (200 g)
- 1,5 szklanki wody
- 250-300 g sera białego
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
Z takiej ilości mamy dużą porcję dla 4 osób 🙂
Kaszę gotujemy, pamiętając o tym, żeby ją dokładnie wypłukać (na przemian w zimnej i wrzącej wodzie), by nie była gorzka. Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, nie mieszając.
Ostudzoną kaszę blendujemy z serem białym. Dodajemy obie mąki i zagniatamy rękami. Formujemy małe kluseczki.
Kluseczki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyjmujemy. Można posmarować świeżym masłem (nie smażonym), lub podać z sosem jogurtowym. Podajemy koniecznie z owocami! U nas dziś w towarzystwie czereśni. Latem mamy do dyspozycji wszystkie świeże, zimą sięgamy po mrożone. Najlepsze z truskawkami, czereśniami, wiśniami, borówkami, nektarynką 🙂
Smacznego!
Odpowiedz