Od zawsze kochałam budynie. Wszystkie smaki. W końcu to szybki i smaczny pomysł na deser. Dziś pomysł na pyszny, naturalny i zdrowy budyń. Taki budyń świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do tarty, małych babeczek z kremem i owocami. Będzie pożywnie, idealnie na drugie śniadanie, podwieczorek.
Nasz zdrowy budyń – skład:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2-4 daktyle namoczone w wodzie
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku w proporcji 1:3 ok. 20 minut. Kasza powinna prawie wchłonąć mleko.
Blendujemy na gładką masę z daktylami i dodatkami z listy poniżej.
Opcjonalnie w zależności od smaku:
- czekoladowy: dojrzały banan, 1-2 łyżki naturalnego kakao
- truskawkowy/malinowy: truskawki/maliny mrożone, a już za chwilę świeże 🙂
- waniliowy: wanilia, lub łyżeczka naturalnego cukru waniliowego, opcjonalnie łyżeczka miodu.
Jeśli jesteście przyzwyczajeni do słodkiego budyniu, dodajcie łyżeczkę miodu. Można dodać odrobinę mleka, a także łyżeczkę masła.
Taki budyń do mega dawka energii i mnóstwo niezbędnych minerałów, witamin z grupy B, błonnika.
Dla porównania skład tradycyjnego budyniu ze sklepu wygląda następująco:
truskawkowy/malinowy: skrobie, skrobia modyfikowana, aromat, barwnik: koszenila – hmm, truskawkowy zawrót głowy!
waniliowy: skrobie, skrobia modyfikowana, aromat, barwniki: kurkumina, annato
Do tego często „zdrowa” porcja cukru. Smaki różnią się nieco barwnikami, poza tym to krochmal na mleku 😉
Smacznego!
1 Pingback