Co zjesz na śniadanie?
Odpowiedź dziecka, często nas nie zaskoczy… Czekoladę! O tym, czy jest to najlepsze pytanie jakie możemy sformułować, już wkrótce 😉 Dziś o tym jak stworzyć zdrowy czekoladowo-orzechowy krem.
O tym dlaczego warto pokochać awokado, już pisaliśmy, dziś inny sposób na ten owoc.
Wszyscy jesteśmy ludźmi i słodkości są wskazane. Kakao zresztą jest bardzo zdrowe, pod warunkiem, że jest to kakao, a nie zabarwiony cukier 😉 Nasiona kakaowca obfitują w wapń, żelazo, magnez i fosfor, witaminy A, E i z grupy B, tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia (stąd nasze uwielbienie do czekolady). Koniec z mądrościami, jednym słowem, jedzmy i pijmy kakao.
Orzechy to źródło zdrowego tłuszczu, kopalnia witamin i składników mineralnych.
Składniki na czekoladowo-orzechowy krem:
1 awokado
pół szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków)
2 łyżeczki naturalnego kakao
łyżka miodu
3 daktyle
No to weźmy się za mieszanie 😉
Awokado powinno być miękkie, zwykle kupuję je i odczekuję kilka dni. Jak można się domyślić: myjemy, obieramy, zgniatamy.
Obieramy orzechy z łupinek. I tu znowu świetna zabawa! Rozgniatamy, zbieramy wypadające z łupinki „kulki”, bam do miski.
Obrane orzechy blendujemy razem z daktylami. Mieszamy z awokado, łyżeczką miodu (alternatywnie) i kakao! I tak powstaje czekoladowo-orzechowe szaleństwo, które możemy pochłaniać dla zdrowia 🙂
Smarujemy i pochłaniamy.
Dzieci ją pokochają, zwłaszcza, jeśli same ją przygotują, no dobra, z mała pomocą 😉
1 Pingback