Wzywamy posiłki

Czekoladowo-orzechowy krem

Co zjesz na śniadanie?

Odpowiedź dziecka, często nas nie zaskoczy… Czekoladę! O tym, czy jest to najlepsze pytanie jakie możemy sformułować, już wkrótce 😉 Dziś o tym jak stworzyć zdrowy czekoladowo-orzechowy krem.

O tym dlaczego warto pokochać awokado, już pisaliśmy, dziś inny sposób na ten owoc.

Wszyscy jesteśmy ludźmi i słodkości są wskazane. Kakao zresztą jest bardzo zdrowe, pod warunkiem, że jest to kakao, a nie zabarwiony cukier 😉 Nasiona kakaowca obfitują w wapń, żelazo, magnez i fosfor, witaminy A, E i z grupy B, tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia (stąd nasze uwielbienie do czekolady). Koniec z mądrościami, jednym słowem, jedzmy i pijmy kakao.

Orzechy to źródło zdrowego tłuszczu, kopalnia witamin i składników mineralnych.

IMG_6706

Składniki na czekoladowo-orzechowy krem:

1 awokado

pół szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków)

2 łyżeczki naturalnego kakao

łyżka miodu

3 daktyle

No to weźmy się za mieszanie 😉

Awokado powinno być miękkie, zwykle kupuję je i odczekuję kilka dni. Jak można się domyślić: myjemy, obieramy, zgniatamy.

Obieramy orzechy z łupinek. I tu znowu świetna zabawa! Rozgniatamy, zbieramy wypadające z łupinki „kulki”, bam do miski.

IMG_6702 IMG_6703

Obrane orzechy blendujemy razem z daktylami. Mieszamy z awokado, łyżeczką miodu (alternatywnie) i kakao! I tak powstaje czekoladowo-orzechowe szaleństwo, które możemy pochłaniać dla zdrowia 🙂

Smarujemy i pochłaniamy.

IMG_6709 Krem czekoladowo-orzechowy

Dzieci ją pokochają, zwłaszcza, jeśli same ją przygotują, no dobra, z mała pomocą 😉

Odpowiedz