Awokado to owoc, który śmiało możemy zaliczyć do tzw. super jedzenia. Dostarcza nam bardzo wielu cennych dla zdrowia składników:
– kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina E – dla mózgu
– beta-sitosterol, nienasycone kwasy tłuszczowe, wit. B6 – dla serca
– luteina – dla oczu
– antyoksydanty – dla zdrowia i młodości, oraz anty nowotworom
– kwas foliowy – dla krwi, oraz niezbędny dla rozwijającego się w łonie matki płodu
To tylko niektóre z cennych właściwości awokado, dlatego powinno na stale zagościć na naszym stole! Dziś pierwszy, pyszny przepis, w przygotowaniu dziecinnie prosty i bardzo szybki – pasta z awokado z pomidorami, zapraszamy.
Składniki:
– awokado
– pomidor
– malutka cebula, ząbek czosnku (wedle upodobań)
– bazylia, najlepiej świeża
– można dodać paprykę czerwoną, lub żółtą
Awokado powinno być miękkie, po naciśnięciu skórka powinna się zapaść. Myjemy i obieramy ze skórki – małe rączki Twojego dziecka doskonale sobie z tym poradzą!
Przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Przy okazji dzieciak odkrywa, że jest śliska, twarda, nie bardzo da się nabić na widelec bo strasznie ucieka, ale tak szybko się nie poddaje, bo zabawa jest przednia 😉
Następnie maluch rozgniata połówki widelcem – czasem każdy lubi się wyżyć! Przy okazji, ukradkiem można coś skosztować 😉 My w tym czasie kroimy cebulkę, przeciskamy czosnek, kroimy pomidora.
Poszczególne składniki szkrab wrzuca do michy wedle uznania i miesza 😉 Na koniec kilka listków świeżej bazylii i gotowe!
Czas na posmarowanie kanapki i mniam mniam mniam!
Pasta sprawdza się świetnie. Uczestnicząc w tworzeniu dziecko widzi poszczególne składniki, bawi się nimi, zapoznaje i zaprzyjaźnia, dzięki czemu nie jest to „jakaś dziwna papka”, której nie można ufać, a pyszna pasta! Zrobienie jej wymaga skupienia i precyzji – choćby przy obieraniu awokado, cierpliwości – trzeba dobrze rozgnieść 😉 Dziecko rozpoznaje części jadalne i niejadalne – pestka ani nie da się nabić, ani pogryźć… Tyle odkryć przy robieniu śniadania.
2 Pingback