Koniec wakacji tuż tuż… W trakcie wyjazdów często stołujemy się w restauracjach, gdzie „dziecięce menu” wypełnione jest naleśnikami z Nutellą, czy frytkami ze smażonym kurczakiem. W domu polecamy zrobienie domowej nutelli w wersji najbardziej podobnej, lub jej wariacji z awokado np. Można również szybko zrobić pyszne, domowe frytki z piekarnika z różnych warzyw: tradycyjne z ziemniaka, ale również z buraka, marchewki…
Takie właśnie domowe frytki miałam okazję zaprezentować w telewizyjnym programie DeFacto – (materiał od 7 do 12-tej minuty)gdzie porównano domowe frytki z frytkami belgijskimi, frytkami z popularnej sieciówki i baru szybkiej obsługi. Ile w nich ziemniaków? Czy tłuszcz, w którym się taplały był świeży? Zapraszamy do oglądania!
Zamiast ociekających szkodliwymi tłuszczami trans produktów ziemniako-podobnych, otrzymujesz porcję warzyw w fajnej formie.
Jak zrobić pyszne domowe frytki z piekarnika?
Potrzebujesz różne warzywa – oczywiście mogą być tylko ziemniaki, ale pozwól sobie na wariację 😉 Frytki z batatów, buraków, czy marchewki u nas sprawdziły się znakomicie.
- Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na kształt frytek – grubsze będą bardziej mięsiste 😉
- Kolorowe frytki wrzucamy do miski – dodajemy zioła prowansalskie, czosnek, ostrą paprykę – wedle uznania – oraz 1-2 łyżki oleju ryżowego. Wszystko myrdamy, mieszamy, najlepiej razem z małymi pomocnikami 🙂 Dzieci kochają przyprawiać, mieszać i babrać się w takich rzeczach.
- Wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25-40 minut. Rozbieżność jest duża, ale wszystko zależy od piekarnika, oraz grubości frytek 😉
- Na końcu ewentualnie solimy solą himalajską – nie jest to jednak konieczne. Są dobrze przyprawione ziołami 🙂
Gotowe frytki są mięsiste w środku, a chrupiące i złociste z zewnątrz.
Dlaczego warto zrobić domowe frytki?
- są zrobione z warzyw – nie wątpliwej jakości mas 😉
- mają mało tłuszczu – w dodatku używamy stabilnego oleju ryżowego, a zatem nie ma tu tłuszczów trans, wolnych rodników i innych dziadostw.
- nie są też bogatym źródłem soli
- pomogą dostarczyć różnych warzyw do diety dziecka
- są pyszne!!!
Smacznego!
1 Pingback