Nadchodzi wiosna, może trudno uwierzyć jak pędzi ten czas, ale za miesiąc Wielkanoc 🙂 Zanim króliczki i jajka wesoło wskoczą do koszyczków i weźmiemy się za świąteczne wypieki – zróbmy sobie naturalny cukier waniliowy w domu!
W niemal każdym przepisie jeden ze składników to cukier waniliowy. Pędzimy zatem do sklepu i mamy do wyboru 20 cukrów waniliNowych. Zauważyliście kiedyś różnice? Nasz mózg płata figle i zwykle taka „literówka” nie robi na nas wrażenia 😉 Tyle, że aromat waniliowy z laski wanilii, to coś zupełnie innego niż syntetyczny związek chemiczny – wanilina.
Jeśli już nie damy się oszukać, mamy szansę znaleźć cukier z naturalną wanilią, w cenie ok 3 zł za 10 g. My za ok 3 zł zrobimy sobie 100 g cukru z naturalną wanilią 😉
By przygotować domowy, naturalny cukier waniliowy, potrzebujemy:
szklanka cukru (koszt 1 zł)
laska wanilii (koszt 3-8 zł, tak różnice są wielkie)
Cukier przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wydrapujemy drobne ziarenka ukryte w środku i wrzucamy do cukru. Resztę można przekroić na 2, 3 części i dorzucić do całości. Całość mieszamy wstrząsając słoikiem.
By nasz cukier nabrał super aromatu potrzeba ok 2 tygodni, dlatego zrób go już teraz by cieszyć się naturalnym aromatem wanilii w świątecznych wypiekach.
Cukier waniliowy przyda się również na co dzień. Dzięki naturalnemu aromatowi można nieco oszukać zmysły 😉 Zamiast dużo słodzić, dodamy mniej cukru z pięknym waniliowym aromatem. Zmysły smaku i zapachu są ze sobą nierozerwalnie związane! Łatwo to zauważyć, gdy cierpimy na zatkany nos i nie czujemy smaku. Dlatego warto nieco oszukiwać nasze zmysły wanilią, czy cynamonem.
Czy warto by bazą do naszego cukru waniliowego był cukier brązowy, czy trzcinowy przeczytasz już wkrótce.
1 Pingback