Gofry nie kojarzą się ze zdrowym jedzeniem 🙂 Zresztą nigdy nie byłam ich wielką fanką. To się zmieniło, od kiedy zaczęłam testować z moją gofrownicą. Dzięki internetowym inspiracjom zrobiłam pyszne, jesienne gofry dyniowe, a dziś kolej na gofry z płatków owsianych i banana 🙂
Tak oto na śniadanie na naszym stole wylądowała owsianka w nowym wymiarze – gofry z owocami. Do tego kawa i czego chcieć więcej w sobotni poranek…
Jest pysznie i okazuje się, że gofry kojarzące się z wakacjami, z morzem, z urlopem, przyjemnością, mogą się stać zdrowym śniadaniem. Warto eksperymentować 🙂
Gofry z płatków owsianych i banana – składniki
Przepis 5-minutowy, 3-składnikowy, ekspresowy.
- 3 szklanki płatków owsianych – blisko 400 g (dla alergików płatki bezglutenowe)
- dojrzały (a tym samym miękki i słodki) banan
- 2,5 szklanki płynu: mleka krowiego, lub roślinnego, wody
Blendujemy na gładką masę, odstawiamy na 3 min. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. Ja zrobiłam mieszankę mleka krowiego i wody pół na pół, wyszły pyszne. Masa ma być gęsta, do nakładania dużą łyżką, trudna do wylania.
Gofry podałam z serkiem cynamonowym, kiwi i gruszką.
Na serek cynamonowy składał się twaróg, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu (opcjonalnie) i cynamon. U mnie w sporej ilości bo to jeden z zapachów od których jestem uzależniona!
Takie gofry mogą być też dobrym sposobem, jeśli dziecko nie lubi pić mleka, może chętnie zje mleko w takiej postaci 🙂
Smacznego!
Izabela
Gofry wyszły pyszne! Super pomysł:) ja troszkę dosłodziłam je dodatkowo syropem klonowym – córka była zachwycona ! Przez to, że są banalnie proste i szybkie w wykonaniu pojawią się napewno często w naszym menu;). Dziękujemy :-*
Anna Patrzałek
U nas często występują 🙂 Cieszę się, ze smakują!