Jestem dziwnym osobnikiem 🙂 Nigdy nie przepadałam za goframi. Jednak teraz odkryłam gofry na nowo i odkrywam nowe w kolejnych dniach! Dziś, gofry dyniowe z cynamonem i gruszką.
Mamy sezon na dynię. Korzystam zatem i próbuję wyczarować gofry z dynią. Efekt – pyszne, chrupiące gofry, idealne na jesienny podwieczorek.
Gofry dyniowe – składniki
- szklanka musu dyniowego – ok 200 g (ćwiartka dyni Hokaido)
- niepełne 2 szklanki mleka, dla alergików roślinnego (400 ml)
- niecałe pół szklanki oleju rzepakowego/ryżowego (100 ml)
- ok 2,5 szklanki mąki (400 g) – dziś miałam pszenną typ 650 (planuję zrobić z owsianą)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (nie potrzeba jajka)
- 1-2 łyżeczki cynamonu (może być mieszanka korzenna jeśli lubisz)
- łyżka cukru, opcjonalnie
Upieczoną dynię zblendowałam na mus. Dodałam mleko, olej. Do mokrych składników wsypywałam kolejno suche mieszając mikserem. Następnie wlewałam łyżką do sosów odpowiednią porcję na rozgrzaną gofrownicę. U mnie idealne były po 3,5 minuty, ale zależy to od mocy gofrownicy.
Podałam z gruszką i mieliśmy pyszny jesienny podwieczorek. Polecam Wam zdrowe odsłony tradycyjnych gofrów.
Gość
2,5 szklanki mąki to nie jest 600 g (?!)
Anna Patrzałek
Ups 🙂 Dzięki za czujność!