Okiem ekspertów

Jak obrać dynię szybko i bezboleśnie?

Uwielbiam dynię, a że sezon w pełni trzeba korzystać 🙂 Często podstawą dania jest mus dyniowy. Można go zrobić w prosty sposób – dynię umyć, obrać, pokroić, zblendować. Niby proste… Niestety takie proste nie jest. Obieranie dyni w moim przypadku przypomina walkę o życie, a już na pewno o przetrwanie palców!

Jak obrać dynię?

Dlatego dziś koniec z moimi nerwami! Kroję dynię na pół (tyle jestem w stanie zrobić bez strat w palcach) i testuję, jak obrać dynię i zrobić zrobić mus szybciej i wygodniej. Połówka ląduje w piecu, druga na parze. Zobaczymy, która szybciej zmięknie i da wyciągnąć z siebie to co najlepsze 😉

Gotowanie dyni na parze   vs.   Pieczenie dyni w piecu
Po 15 minutach na parze jestem w stanie bez najmniejszego problemu zdjąć miękką skórkę. Nie potrzeba nawet noża, skórka daje się łatwo zeskrobać nawet widelcem.

Jak obrać dynię?
Pieczona jest jeszcze twardzielką, poczekam, każdy twardziel kiedyś wymięknie.
Niemniej polecam podgotowanie dyni na parze. Skórka zejdzie bez problemu, straty cennych składników niewielkie. Dalej zrób z nią co zechcesz. Ja dziś spróbuję ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem. Ślinka mi cieknie, pochwalę się efektem i zdradzę, czy warto.
Pieczona dynia daje się łatwo obrać ze skóry po ok 20-25 minutach.

Po zblendowaniu otrzymujesz potrzebny mus dyniowy.

Zwycięstwo odnosi dynia gotowana na parze 🙂

Zapraszamy po nasze dyniowe inspiracje:

kotleciki z dyni

dżem z dyni

3 Komentarze

  1. Ewa

    Hej

    Jeśli dobrze kojarzę ze zdjęcia to jest tu akurat dynia haikkido , którą można jeść razem ze skórką i nie wymaga obierania. Polecam spróbować 🙂

  2. Dzięki za pomysł. Do tej pory ciąłem dynię na mniejsze kawałki i dopiero wrzucałem do piekarnika. Tak samo jak w Twoim przypadku, zawsze „walczyłem o życie”. Kuchnia zamknięta na cztery spusty a dzieci w drugim pokoju 🙂

Odpowiedz