Wzywamy posiłki

Domowe rafaello

Słoneczko kochane mocno świeci (Bóg zapłać) truskawki, szparagi, rzodkiewki, szczypiorki uśmiechają się do nas na ryneczku. Kolory zawitały do kuchni i sezon czas zacząć! Od przyszłego tygodnia zanurzymy się w świecie warzyw, a dziś ostatni raz kraina grzeszków. Pod lupą chrupki, kremowy ideał: Rafaello – więcej niż tysiąc słów…  Słodki upominek z tzn. wyższej półki, idealny na wszelkie babskie święta, niebiański również w oczach najmłodszych degustatorów.

Niestety skład jest już mniej powalający- najgorszy tłuszcz palmowy, cukier, emulgator, substancja spulchniająca,  no jest też migdał i wiórki kokosowe. Jakimś cudem całość smakuje wybornie.

Domowe rafaello, zdrowe!

My dziś stworzymy równie wyborną, a do tego zdrową wersję –  magiczne kulki mocy w wersji kokosowej i czekoladowej. Uwaga wychodzą tylko gdy są kulane przez małe rączki. Główny składnik to kasza jaglana- wiem brzmi słabo ale smakuje wyśmienicie. Raz zrobione domowe rafaello na stałe wpisze się w Wasze menu (przetestowane na swoich dzieciach i na warsztatach z przedszkolakami).

domowe rafaello

Domowe rafaello – składniki:

– 1szklanka (100g) kaszy jaglanej

-1 szklanka (ok. 250 ml) mleka kokosowego lub krowiego

-łyżeczka kakao

-łyżka miodu

– surowe kakao  do obtaczania

– wiórki kokosowe

– 100g orzechów laskowych

– około 20-25 całych migdałów

dzieci robią rafaello

Zaczynamy od kaszy jaglanej- wysypujemy ją na nagrzaną, suchą patelnie i prażymy kilka minut  często mieszając ,cel- pozbycie się goryczki. Następnie gotujemy kaszę w mleku z łyżeczką kakao. W międzyczasie w malakserze czy młynku do kawy mielimy orzechy. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód i zmielone orzechy. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Pozwalamy naszej miksturze trochę ostygnąć i zabieramy się do formowania kulek. Masa minimalnie klei się do palców, dlatego każdą kulkę kulamy w wiórkach a następnie nadziewamy migdałem. W celu uzyskania wersji czekoladowej obtaczamy dodatkowo w kakao.  Z tej porcji wychodzi ponad 20 kulek mocy. Po zrobieniu obowiązkowo muszą wylądować na kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Odpowiedz