Wzywamy posiłki

Szybki deser ala monte z kaszy jaglanej

Dzieci w domu i oprócz zdalnej nauki, czy zajęć musisz też zorganizować posiłki 🙂 To nieraz spore wyzwanie! Polecamy Wam wspólne, na ile to możliwe, ustalenie menu. Planowanie ułatwi zakupy szczególnie w tym czasie, a jednocześnie wspólne decyzje pomogą zadowolić wszystkich.

Dziś polecamy szybkie i pyszne drugie śniadanie czy podwieczorek. Do tego bardzo zdrowy! I pyszny. Swoją drogą ja już muszę walczyć o przeforsowanie innego podwieczorku, bo ten jest wywoływany codziennie!

Deser ala monte z kaszy jaglanej – przepis

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (lub 2 torebki)
  • 3 szklanki mleka (2 do gotowania, 3-cia później), może być roślinne
  • 2 łyżki kakao
  • duża łyżka masła orzechowego (lub orzechów)
  • dojrzały banan (opcjonalnie)
  • łyżka miodu – u mnie, sami oceńcie czy jest wystarczająco

Kaszę jaglaną ugotuj, pamiętając by najpierw dokładnie ją wypłukać w zimnej i gorącej wodzie, by pozbyć się gorzkiego smaku. Zalej mlekiem i gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem, bez mieszania. To ważne, nie mieszaj. Jak jak zamieszasz, to już pozamiatane. Para wodna chroniąca dno wyparuje, a Ciebie czeka stanie przy garze, mieszanie i spalony garnek. Po 12-15 minutach od zagotowania zupełnie zdejmij kaszę z ognia i daj przestygnąć. Dodaj pozostałe składniki (oprócz kakao), w tym zimne mleko i blenduj.

Skosztuj słodycz. U nas taka jest idealna, ale jeśli lubicie słodsze, dodajcie kilka namoczonych daktyli, trochę miodu, czy zwyczajnie cukru. To też nie zbrodnia. Ważne by wiedzieć ile i świadomie ograniczać, ale deser ma Wam smakować, więc dostosujcie smak do siebie i stopniowo możecie zmieniać nawyki 😉

Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao. Warstwowo nałóż do miseczki. Świetnie smakuje w towarzystwie gruszki, jabłka, czy granata – możesz przeczytać jak go łatwo zdetonować bez ubrudzenia całej kuchni.

Taki deser ala monte z kaszy jaglanej to bogactwo wapnia, błonnika, witamin z grupy B, zdrowych tłuszczów. Powiem tylko, smacznego!

Odpowiedz

Temat od Anders Norén