Po co w ogóle obierać imbir?
Jeśli nie chcecie się leczyć bądź wzmacniać odporności farmakologicznie to ja wam przyklaskuje. Warto w okresie jesienno-zimowym sięgać po dary matki natury. Owszem, bez leków w przypadku poważniejszych chorób nie jesteśmy sobie w stanie poradzić, ale w przypadku lekkiego przeziębienia jak najbardziej.
Dziś pokaże wam jak w łatwy i szybki sposób obrać Imbir. Być może wiecie, a być może nie, że właśnie ten specyfik to naturalny środek przeciwzapalny, dzięki któremu jesteśmy w stanie stosunkowo szybko odczuć ustąpienie dolegliwości ze strony organizmu. Ma silny aromat, który zawdzięcza olejkom eterycznym.
By jednak go wykorzystać należy się do niego „dobrać”. Obieranie go nożem jest dość żmudne i niewdzięczne, bo kłącze to ma wiele zakamarków. Podczas tradycyjnego obierania najzwyczajniej dość sporo imbiru wyląduje w koszu. Dlatego imbir obieramy łyżeczką, będzie łatwo i szybko. Zobaczcie jak to zrobić w kilka sekund.
Jak leczyć się imbirem
Gdy już mamy obrany imbir możemy go po prostu ssać, aczkolwiek jest dość „ostry”, więc to tylko dla odważnych 😉
Idealnie się sprawdzi również jako dodatek do napojów. Podczas przeziębienia należy dużo pić. Każdy chory odczuwa podczas przeziębienia wzmożone pragnienie. Żeby nie było za nudno oto kilka propozycji napojów z imbirem:
• Herbatka z miodem i cytryną + imbir
• Woda z sokiem malinowym + imbir
• Woda z miodem i cytryną + imbir
• Woda z cytryną + imbir (żeby nie było za słodko przez cały dzień, bo biorąc pod uwagę, że podczas przeziębienia pije się dobrych kilka litrów płynów, po tygodniu kataru można przypłacić to nadwyżką kilogramów)
• Napar z lipy z cytryną, miodem, sokiem malinowym + imbir
A wy macie jakieś swoje sprawdzone mikstury z imbirem, które stawiają Was na nogi?
Wiola
Dziś właśnie zaczęłam kurację z imbirem:) dziękuję za wskazówki ?
Czy zalany wrzątkiem imbir traci swoje właściwości lecznicze?
Dorota Sokół
Bardzo się cieszę, że artykuł okazał się być dla Pani pomocny. Z tego co mi wiadomo imbir nie traci właściwości przeciwzapalnych po zalaniu go wrzątkiem.