Dziś przepis na najlepszą surówkę! Surówka z czerwonej kapusty była od zawsze hitem mojej babci, w żadnej knajpie nie jadłam nigdy tak dobrej. Babcia dała mi przepis, a ja dążę za każdym razem do ideału 😉
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- pół cytryny
- 1,5 – 2 jabłka, najlepiej szara reneta
- cebula
- opcjonalnie ogórek kiszony
- pieprz
- oliwa/olej rzepakowy
Kapustę szatkujemy. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 min, żeby trochę zmiękła.
Kapusta traci wtedy ładny kolor, staje się szaro-fioletowa, mało atrakcyjna. I tu otwiera się droga do fajnego doświadczenia dla dzieci – małe rączki wyciskają sok z połowy cytryny i obserwujemy natychmiastową zmianę koloru na piękny, żywy różowy 🙂 Można zachęcić nieco starsze dzieci do zgadywania/wyszukania jak to się stało. Ciekawostka dla młodych chemików!
Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, starte na drobnych oczkach jabłka, i starty na grubszych oczkach ogórek. Doprawiamy solą (najlepiej morską/himalajską) i pieprzem wedle uznania. Mieszamy i smacznego! Jest pycha!
U nas dziś w zestawie do pstrąga i placków. Pasuje doskonale do kasz z sosami, placków ziemniaczanych i innych, do wszystkiego! Uwielbiam!
Odpowiedz