Jeśli fasola, groch czy soczewica kojarzą Ci się tylko ze wzdęciami to pora to zmienić!
Poniżej 5 powodów, dla których warto jeść strączki.
Po pierwsze- to ocean witamin .
Te magiczne kuleczki pełne są witamin i składników mineralnych- wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, witaminy z grupy B to tylko część z długiej listy.
Po drugie- nie samym mięsem człowiek żyje. Strączki to również cenne źródło białka (składają się z niego w 20-50%). W odróżnieniu od mięsa mają bardzo niewiele tłuszczu (wyjątek stanowi soja). Dodatkowo zawierają cenne aminokwasy (egzogenne), których nasz organizm sam nie potrafi sobie wytworzyć.
Po trzecie- przemawia przez nie błonnika moc. Ten z kolei działa dobroczynnie na nasze jelita, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega zaparciom i zwiększa uczucie sytości po posiłku.
Po czwarte- strączki to antidotum na wiele chorób. Pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko cukrzycy. Powinni się z nimi zaprzyjaźnić również nadciśnieniowcy i reszta brykających się ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Mają swój udział w obniżaniu złego cholesterolu chroniąc m.in przed miażdżycą a zawarte w nich lignany zmniejszają ryzyko niektórych chorób nowotworowych.
Po piąte- można z nich zrobić wszystko od dipów i past, przez zupy, kotleciki ,sałatki na słodkich ciastach kończąc.
Rady-
By uniknąć, bądź znacząco zmniejszyć wzdęcia, najlepiej namaczać nasiona na noc, po czym odsączyć od nich wodę, uzupełnić nową i ugotować.
Można również dodać kminek lub majeranek- mają działanie przeciwwzdymające.
Strączki warto podawać z zielonymi warzywami, dzięki którym będą bardziej lekkostrawne.
Przepis na kotleciki z fasoli już u nas znajdziesz a dziś nowe danie obiadowe- kotlety z soczewicy. Dla wszystkich strączkowych fanów, jak i dla tych małych osobników, którym stają one ością w gardle.
Potrzebować będziemy:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki łuskanego słonecznika
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
Soczewicę ugotuj z 1,5 szklanki wody (ewentualną nadwyżkę wody po ugotowaniu odsącz). Cebulę i czosnek pokrój i zeszklij na patelni. Marchewkę i paprykę zmiksuj „na miazgę”, następnie dodaj ugotowaną soczewicę i całość zmiksuj. Słonecznik praż kilka minut na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw masę. Uformuj niewielkie kulki i usmaż.
Do kotlecików idealnie pasuje jogurtowo- czosnkowy dip ( jogurt naturalny, ząbek czosnku, koperek, sól, pieprz i kilka kropel cytryny).
Podzielcie się swoimi przepisami na strączki.
Odpowiedz