Etykietowe śledztwo

Dżemy

Dżemy – uwielbiane przez dzieci, mniej przez dietetyków.

Dlaczego?

Bo w niewinnym słoiczku może się czaić nawet 100g ( 20 łyżeczek) cukru.

Nierzadko wsad owocowy stanowi tylko  40% masy produktu.

Dla uzmysłowienia sobie w czym tkwi problem, wyobraź sobie, że pół szklanki truskawek zasypujesz 8 łyżeczkami cukru.

Smaczne? Niekoniecznie, a już na pewno nie zdrowe.

Na szczęście asortyment zdrowych produktów znacznie się poszerzył i na półkach znajdziemy już dżemy bez / z niewielkim dodatkiem cukru.
Co zatem zamiast dżemu do ukochanych naleśników?

Polecamy pyszny mus śliwkowy z nasionami chia.

Dzięki tym cudownym ziarenkom, które wiążą nadmiar płynu możemy uzyskać konsystencję przypominającą konfiturę.

Potrzebujecie:

1/2  kg śliwek

5 łyżek nasion chia

odrobina miodu

Przygotowanie:

Śliwki dusić w niewielkiej ilości wody.

20160812_195841

Nadmiar płynu odlać, całość zmiksować. Po przestudzeniu dodać miód i nasiona chia. Zostawić w lodówce na dwie – 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.*

20160812_203553

I gotowe!

Polecamy z placuszkami20160811_154731

albo wyjadany prosto z garnka:)

 

20160811_154746

20160811_154907

 

*Najlepszy efekt można osiągnąć zostawiając mus na całą noc w lodówce.

 

 

 

Odpowiedz