Dżemy – uwielbiane przez dzieci, mniej przez dietetyków.
Dlaczego?
Bo w niewinnym słoiczku może się czaić nawet 100g ( 20 łyżeczek) cukru.
Nierzadko wsad owocowy stanowi tylko 40% masy produktu.
Dla uzmysłowienia sobie w czym tkwi problem, wyobraź sobie, że pół szklanki truskawek zasypujesz 8 łyżeczkami cukru.
Smaczne? Niekoniecznie, a już na pewno nie zdrowe.
Na szczęście asortyment zdrowych produktów znacznie się poszerzył i na półkach znajdziemy już dżemy bez / z niewielkim dodatkiem cukru.
Co zatem zamiast dżemu do ukochanych naleśników?
Polecamy pyszny mus śliwkowy z nasionami chia.
Dzięki tym cudownym ziarenkom, które wiążą nadmiar płynu możemy uzyskać konsystencję przypominającą konfiturę.
Potrzebujecie:
1/2 kg śliwek
5 łyżek nasion chia
odrobina miodu
Przygotowanie:
Śliwki dusić w niewielkiej ilości wody.
Nadmiar płynu odlać, całość zmiksować. Po przestudzeniu dodać miód i nasiona chia. Zostawić w lodówce na dwie – 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.*
I gotowe!
albo wyjadany prosto z garnka:)
*Najlepszy efekt można osiągnąć zostawiając mus na całą noc w lodówce.
Odpowiedz