MASŁO, MARGARYNA A MOŻE MIKS ?
Specjaliści od lat się sprzeczają, a my borykamy się z dylematem – masło czy margaryna? Bardziej nam straszne margarynowe tłuszcze trans czy maślany cholesterol?
Trzeba zacząć od tego, że tłuszcz to ważne źródło energii, szczególnie dla dzieci. Kwasy tłuszczowe biorą udział w procesie budowy komórek, są więc bardzo potrzebne maluchom w okresie szybkiego wzrostu, budują rdzeń kręgowy i mózg. Wpływają na stan skóry, wzrok, krzepliwość krwi czy prawidłową pracę hormonów a kw. tłuszczowe omega 3 i DHA w rozwoju intelektualnym dziecka.
Masło czy margaryna – który tłuszcz lepszy?
Margaryna
Margaryna to utwardzony tłuszcz roślinny, przez lata uznawana za wybawicielkę ludzkości, pomagającą w chorobach krążenia i otyłości, jako alternatywa dla niezdrowych tłuszczów nasyconych (zawartych m.in. w maśle).
Temat jednak staje się śliski, gdy przyjrzymy się procesowi produkcji margaryny- polega on na zamianie ciekłego oleju roślinnego w postać stałą (uwodornienie lub estryfikacja). Dochodzi wtedy do zmiany konfiguracji kwasów tłuszczowych i powstania bardzo szkodliwych tłuszczów trans. Te z kolei spożywane w nadmiarze serwują nam podwyższenie złego cholesterolu, przyczyniają się do miażdżycy, otyłości czy cukrzycy.
Najwięcej tłuszczy typu trans mają margaryny twarde (palmy, do smażenia, pieczenia), przeróżne smarowidła do chleba, wyroby cukiernicze , chipsy i oczywiście fast foody.
Jak można się ustrzec od ich zakupu – tradycyjnie czytamy etykiety i szerokim łukiem omijamy te, które w składzie mają- „uwodorniony”, „utwardzony”, „częściowo utwardzony” tłuszcz lub tłuszcz typu trans.
Miksy czyli mieszanki margaryn i masła (choć tego drugiego zwykle z lupą szukać) to też nie najzdrowszy pomysł. Zwykle to chemiczna mieszanka tłuszczowa.
Masło
Przechodząc do najszlachetniejszego tłuszczu- masła możemy od razu wytknąć mu wysoką kaloryczność, niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe czy cholesterol, jednak lista zalet jest zdecydowanie większa. Jest naturalne, zawiera łatwo przyswajalne witaminy A, D i E , do jego produkcji nie potrzeba żadnej chemii no i przede wszystkim jest smaczne.
Można zrobić masło samodzielnie 🙂
A jak wybrać dobre masło?
Na uczciwość producentów nie liczymy… Najlepiej jeśli jest ze śmietanki pasteryzowanej (masło extra) lub ma powyżej 80 % tłuszczu, nie zawiera żadnych dodatkowych substancji np. barwników.
Reasumując –jeśli wskazówki wagi znacznie odbiegają od normy czy też jesteśmy na diecie margarynom mówimy tak ( oczywiście tym wysokogatunkowym, miękkim). Jeśli jesteśmy zdrowi możemy rozkoszować się chrupiącą kromką z masełkiem. Dla alergików polecamy masło bez mleka.
Kasia Bonczek
Taka świeża bułeczka z masłem – pycha! Jednak staram się ograniczać. 🙂
Strefa Matki
Zdecydowanie wolimy masło, ale magarynę też używamy jednak patrzymy na skład 🙂
Agnieszka
Ja przezucilam się na olej kokosowy 🙂
Magda
Masło! Zdecydowanie 🙂