Na zdrowe i pyszne drugie śniadanie, deser, lub dla aktywnych, na drogę. Pyszna, pełnowartościowa przekąska. W dodatku bardzo szybka w przygotowaniu! Chlebek bananowy w postaci chlebka, lub babeczek poleca się do plecaka 🙂
Słodycze mogą być zdrowe. Możemy zdrowo osłodzić życie swoje i swoich dzieci! Chlebek bananowy, czy też to samo w postaci babeczek sprawdzi się doskonale. Pyszne słodycze można też zrobić z kaszy jaglanej! Tak, najzdrowsza kasza może być podstawą wielu pyszności! Ot choćby brownie czy rafaello.
Chlebek bananowy – składniki
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (tutaj 3 zboża, do wypieku chleba)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3-4 łyżki cukru
- 2 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki mleka (dla alergików roślinne)
- dodatki bakaliowe wedle uznania: u mnie orzechy włoskie i nerkowce potłuczone młotkiem 😉 i nasza ulubiona żurawina (po 1 garści). Można dodać również słonecznik, inne orzechy rozdrobnione, zmielone siemię lniane i czego dusza zabraknie i w szafce nie brakuje.
Mieszamy składniki suche. W drugiej misce blendujemy banana i dodajemy olej i mleko. To wszystko bardzo fajne i proste zadania dla dzieci. Suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy i tu zaczyna się ciężka raca dla małych rączek! I jaka satysfakcja!
Do formy babeczkowej wkładamy papierowe papilotki i wlewamy masę. Proporcja jest idealna na małą blachę, lub 12 babeczek. Masa jest dość gęsta, więc raczej nakładamy łyżką.
Wrzucamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni, ja piekłam z termoobiegiem. Babeczki piekły się ok 25-30 min, na keksówce może być potrzebne kilka minut więcej. Badamy oczywiście patyczkiem, no i patrzymy żeby były smakowicie rumiane 🙂
Smacznego!
Wioletta
Zdrowe pyszności 🙂 córka upiekła (4lata) i zachwycona zjadła ze smakiem.
Anna Patrzałek
Nasze ulubione 🙂 Zwłaszcza gdzieś w drodze!
Marta konca
Chętnie podam przepis na zdrowszą wersję dla waszych dzieci. Bez cukru. Ja tez robię w formie muffinek
1 jajko
Mąka pszenna pełnoziarnista 1850 – 150 g
Cynamon – łyżka
3 banany lub ich 240g
Daktyle suszone – 100 g
Masło orzechowe – 1 czubata łyżka
Olej rzepakowy – łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy i przekładamy je miski. Do daktyli dodajemy obrane banany. Dodajemy masło orzechowe, olej i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do całkowitego dokładnego połączenia. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko mieszamy łyżką. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche w środku).
Anna Patrzałek
Spróbujemy i taki 🙂 Prawie zawsze zastępujemy cukier w wypiekach i zazwyczaj używamy go tylko tam, gdzie jest to technologicznie konieczne, więc dzięki 🙂