Wzywamy posiłki

Zamknąć lato w słoiku

W zeszłym tygodniu Matka Polka wpadała w truskawkowy szał, dziś szału ciąg dalszy.

Lato szybko się kończy a wraz z nim smak truskawek, malin, czereśni, jagód, porzeczek….

Jak żyć? Wyjść jest kilka:

– można odliczać do kolejnych wakacji,

– można pocieszać się karmą instant- chemiczne czary mary w proszku od galaretek po kisiele, budynie i inne smakołyki ( idealne na czas wojny),

– trzecie wyjście –upchać lato w słoiku.

DSC_0256

Soki, kompoty, dżemy, powidła i miksy to te najbardziej popularne przetwory. Najszybsza opcja to miksy– świeże truskawy, maliny, porzeczki , jagody czy borówki oczyszczamy, miksujemy (blendujemy) z odrobiną cukru i do zamrażalnika. Na zimę do kaszki, ryżu czy jogurtu naturalnego będą idealne.

DSC_0244

 

Soki, syropy– pewnie, że można kupić gotowe, wystarczy zalać wodą, ale wystarczy też spojrzeć na skład żeby nas poraziło! Główny składnik to cukier (w lepszych wersjach, w tańszych syrop glukozowo-fruktozowy!), aromaty, barwniki a owoców, czyste szaleństwo, od zera do kilku procent.

Warto wiec może rozważyć zrobienie zdrowego i pysznego soku. Na dobry początek obalimy mit, że podstawa to cukier , choć smaczny babciny sok faktycznie był nim oklejony. My proponujemy w zamian zainwestować w dobre nakrętki, tak naprawdę podstawa to dobra pasteryzacja.

Przechodząc do przepisu- potrzebujemy: na 1 kg owoców 300g cukru (w zdrowszej wersji daktyle). Umyte owoce zasypujemy cukrem i gotujemy aż naszym oczom ukaże się owocowa zupa, zwykle ok 30-40 minut. Przelewamy sok do słoików.

Co do pasteryzacji opcji jest kilka. Ja wrzucam słoiki do garnka z wodą (tak by woda przykryła większą część słoika) i gotuję na niewielkim gazie około 30-40 minut. Inny sposób –przelać sok do wyparzonych słoików i postawić je do góry dnem. Następnego dnia odwrócić słoiki i położyć w ciemne, chłodne miejsce.

DSC_0252

Resztkę owoców po soku można wysmażyć i zrobić dżem (bez dżemixów, żelfixów i innych paskudztw).

Do dzieła 🙂

 

 

Odpowiedz