Właściwości miodów

Dzisiaj będzie słodko, bo rozprawiać będę o miodach, a dokładnie o właściwościach poszczególnych z nich.

miód lipowy właściwości

W Polsce jada się mało tego specyfiku i najprawdopodobniej wiele osób nie wie, jak liczne są ich odmiany. A wierzcie, że ma to dość spore znaczenie. Każdy rodzaj miodu działa bowiem na inne dolegliwości, miód wszakże jest naturalnym lekiem, dzięki, któremu możemy skutecznie pozbyć się różnych dolegliwości. Ponadto poszczególne odmiany odróżnia od siebie również smak. Zaczynam, więc litanie:

właściwosci miodów

Miód lipowy – smakowo to mój faworyt. Działa przede wszystkim na drogi oddechowe, dlatego jest idealny na jesienno-zimowe przeziębienia. Wspomaga również serce i układ krążenia. Koi nerwy, jeśli więc często dopada Cię stres to miód idealny dla Ciebie.
Miód akacjowy – będzie dobry do zwalczania przeziębień, ale również wspomaga pracę nerek i układu moczowego. Jeśli cierpisz na zaburzenia układu pokarmowego też ów miód pomoże.
Miód rzepakowy – jak większość miodów działa dobrze na układ oddechowy. Nada sie idealnie dla osób cierpiących na choroby serca, ponadto obniża poziom cholesterolu.
Miód gryczany – podobnie jak powyższy miód działa na serce i naczynia krwionośne, obniża cholesterol. Odpowiedni dla osób zmagających się z deficytem żelaza, cierpiących na anemie.
Miód wrzosowy – działa na nerki, układ moczowy oraz prostatę, ale również pomocny przy walce z zapaleniem żołądka czy jelit. Doskonały w walce z zapaleniem gardła.
Miód wielokwiatowy – przyniesie ulgę przy stanach alergicznych dróg oddechowych. Ponadto działa na serce i naczynia krwionośne.
Miód spadziowy z drzew liściastych – oddziałuje na nerki, drogi moczowe, przewód pokarmowy i jelita. Pomocny przy zaburzeniach pracy wątroby i dróg żółciowych, czyli również odpowiedni dla osób z problemami z cholesterolem.
Miód spadziowy ze spadzi iglastej – odpowiedni dla ludzi zestresowanych, cierpiących na nerwicę, ale i choroby serca. Złagodzi objawy biegunki czy zaparć. Działa również na drogi oddechowe.

Miody niestety często są zafałszowywane, dlatego warto kupować te ze sprawdzonych źródeł, by mieć pewność że na przykład pszczoły nie były dokarmiane zwykłym cukrem.

Przy wyborze miodu warto też brać pod uwagę skąd on pochodzi. Im mniej zanieczyszczony region tym miód będzie czystszy. Zapasy na cały rok można zrobić właśnie w wakacje, gdy jedziemy w miejsca mało uprzemysłowione, gdzie o smogu nikt nie słyszał. Ja tegoroczne zapasy zrobiłam na Roztoczu – i już mam stracha, że ich zabraknie na początku zimy.

właściwości miodu gryczanego