Okiem ekspertów

Program antycukrowy

PROGRAM ANTYCUKROWY

Odcinek I – Niechaj się stanie zdrowe śniadanie!

Wakacyjne słońce dopisało, z naładowanymi bateriami rok szkolny czas zacząć. Oprócz wyzwań intelektualnych, dokładamy dodatkowe- walka za słodkim wrogiem.

Pierwsze zadanie to zdrowe śniadanie:

zdrowe śniadanie= pełne ziarno +białko +warzywo/owoc

W łamigłówce pomagać będą Dylematki. (Dużo ciekawych informacji z tego tematu znajdziecie we wczorajszym poście).

Z pomocą wychodzi też Ministerstwo Zdrowia ze znowelizowaną ustawą dotyczącą zakazu sprzedaży „jedzenia śmieciowego” w sklepikach szkolnych. Ustawa obejmuje również menu przedszkolne.

DSC_0612

Dziś pomysły na bardzo szybkie zdrowe śniadania, kiedy z rana, przy dobrych wiatrach dysponujesz 5-10 minutami. Oto one:

-ser biały z jogurtem naturalnym i warzywami (rzodkiewka, pomidor czy ogórek…), do tego tost lub pełnoziarniste płatki śniadaniowe na sucho,

-„smoothie” jogurtowe: miksujemy w blenderze pól szklanki jogurtu naturalnego z połową szklanki mleka i solidną garścią mrożonych owoców, podajemy z garścią  płatków owsianych,

-tortilla z twarożkiem i owocami (tortillę z mąki kukurydzianej z pełnego przemiału smarujemy twarożkiem i dajemy dziecku do posypania wybranymi przez nie suszonymi owocami ,zwijamy w rulon),

-tortilla z bananem i orzechami (tortillę smarujemy masłem orzechowym lub masłem z ziaren słonecznika, nakładamy banana i zwijamy w rulon),

– jogurt naturalny w sąsiedztwie płatków owsianych i orzechów, plus marchewka w formie przekąski,

-omlet z warzywami plus pieczywo pełnoziarniste,

– gofry pełnoziarniste smarujemy jogurtem naturalnym i posypujemy owocami.

DSC_0622

Jak włączyć program antycukrowy?

  1. POGAWĘDKA z dzieckiem, której tematem będzie-w jaki sposób stanę się jeszcze większy i silniejszy/sza. Jest to niezbędne aby ułatwić zaangażowanie małego wojownika w nasz program.
  2. METODA MAŁYCH KROCZKÓW. Z racji tej, że zastępowanie wysoko przetworzonych produktów naturalnymi z reguły nie budzi zachwytu naszych latorośli unikamy pospiechu i …nie zniechęcamy się. Zmiany wdrażamy etapami – np. jeśli serwujemy naleśniki, zamieniamy najpierw ¼ porcji mąki na mąkę orkiszową czy razową.
  3. POGOTOWIE PRZEKĄSKOWE. W celu ochrony naszych trąbek słuchowych czy przymusowego zatrzymywania auta w okolicy kuszących przybytków fast foodowych –zaopatrujemy się w zdrowe przekąski (pomagają stawić czoło apetytowi na słodycze) typu : migdały, orzechy, nasiona, suszone owoce.
  4. Zakładamy ZESZYT, w którym codziennie zapisujemy „cukrowe produkty” z menu dziecka i obliczamy zawartość cukru spożytego w ciągu dnia (na podstawie info z etykiet ).

Szczegóły i ciąg dalszy nastąpi 🙂

 

 

1 Komentarz

  1. Martyna

    Z niecierpliwością czekamy na dalsze artykuły ! Pozdrawiam 😉

Odpowiedz