Kasze są bardzo zdrowe i każdy o tym wie 🙂 W naszej diecie brakuje mało przetworzonych produktów zbożowych, a króluje biała mąka, jasne pieczywo, makarony, buła… Problem w tym, że czasem brakuje nam pomysłu na kaszę. Klasyczna kasza z gulaszem nasuwa się szybko, a może czasem coś odmienić? Pizza z kaszy gryczanej niepalonej to idealny sposób na podanie dziecku super zdrowej kaszy w formie ulubionego dania.

Dzieci lubią pizzę, stąd przepis na jej domową wersję już się u nas pojawił. Dziś ciekawe połączenie ulubionego dania ze zdrową kaszą! Przepis znalazłam u mamy alergika bo też jest to pizza wolna od alergenów. Idealna dla bezglutenowców 🙂 Dodatkowym atutem jest szybkość wykonania – nic nie musi rosnąć, nie trzeba czekać 🙂

Pizza z kaszy gryczanej – składniki na ciasto

175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
25 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
125 ml ciepłej wody przegotowanej
Kaszę zmieliłam z siemieniem lnianym (w blenderze wysokoobrotowym). Swoją drogą mam jeszcze nowy przepis na pizze z kaszy gotowanej, dla wszystkich, którzy nie mają w czym zamienić kaszy w mąkę – ale jeszcze nie wypróbowałam, więc następnym razem 🙂 dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto.
Gotowe ciasto wałkowałam. Zrobiłam podwójną porcję i mieliśmy zdrowy pizza day 🙂
Ułożyłam ulubione składniki – sos pomidorowy, szpinak, kukurydzę, paprykę, oliwki czarne i piekłam około 20 minut, po 10 minutach dorzuciałam ser, żeby się nie spiekł. Podałam ze świeżą rukolą.
Pizza z kaszy gryczanej jest chrupiąca i pyszna. Ma lekki posmak kaszowy, ale lekki, bo kasza niepalona nie ma tak intensywnego smaku. Polecam wypróbować!