Wzywamy posiłki

Zdrowiutka pizza dla wygłodniałej dzieciarni

Kto powiedział, że pizza to śmieciowe jedzenie?! Pizza mojego autorstwa to iście królewski posiłek. Pożywny i o wysokiej wartości odżywczej, dzięki temu nie czuje wyrzutów sumienia serwując ją, mojemu 14 miesięcznemu dziecku. A co, niech i on sobie użyje żywota!!!

IMG_5476

Jak ze śmieciowego jedzenia zrobić coś fenomenalnego? W przypadku pizzy są 3 zasady:

  1. Zrobić ją samemu
  2. Wykorzystać mąkę z grubego przemiału
  3. Nie żałować warzyw i innych zdrowych dodatków

Przepis na pizze pełnoziarnistą – składniki

Składniki na ciasto (dwie duże blachy):

250 g mąki pszennej (typ 500-650)

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 250 zwykłej i 250 pełnoziarnostej)

300 ml letniej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)

40-50 g drożdży świeżych

1 łyżeczka soli

1 mała łyżeczka cukru

 

Składniki na sos pomidorowy:

przecier pomidorowy domowej roboty lub zblendowane pomidory/ passata pomidorowa

łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

zioła prowansalskie, oregano

Składniki na wierzch pizzy:

szpinak w liściach

brokuły

pieczarki

kukurydza

pestki dyni

ser żółty

Pizza pełnoziarnista od zaczynu do ciasta

Zaczynamy od ciasta. Drożdże rozkruszamy do letniej wody (około 1/2 szklanki, odlanej z naszych 300 ml). Dosypujemy cukier, łyżeczkę mąki, mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencje. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.

IMG_5461

„pracowite” drożdże

Następnie do dużej miski odmierzamy mąki, dodajemy siemię lniane, oliwę, sól i na końcu nasze „pracujące” drożdże.

IMG_5458

pracowite dziewczę – odmierza składniki jak rodowity Włoch

Wyrabiamy porządnie ciasto nie żałując sił i werwy. Tak minimum 15-20 minut. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z powodzeniem możesz schować ciasto do lodówki i zrobić pizzę następnego dnia, będzie super szybko 🙂

ciasto

doskonale wyrobione ciasto

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu. Na oliwie chwilę podsmażamy zmiażdżony czosnek, następnie wlewamy nasz przecier pomidorowy. Gdy woda odparuje i zgęstnieje doprawiamy oregano i ziołami prowansalskimi.

By nie tracić czasu możemy również już zająć się składnikami na wierzch pizzy. Liście szpinaku kładziemy na patelni podlanej łyżką wody i podgrzewamy na małym ogniu, by „wyparowała z niego woda”, podobnie możemy potraktować pokrojone w plasterki pieczarki (dzięki temu woda nie wsiąknie do pizzy i ta po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca). Surowe brokuły oddzielamy w małe różyczki.

Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 2 kule i formujemy na blachach.

IMG_5466

Niczym Leonardo da Vinci z pędzlem 😉

Następnie smarujemy wierzch sosem pomidorowym i układamy przygotowane składniki. Wierzch posypujemy pestkami dyni, kukurydzą i kładziemy ser żółty. Całość zapiekamy w temperaturze 220-250 stopni przez 15-20 minut.

pizza

wjazd do piekarnika

Nadmienię tylko, że pizza jest wyborna. A składniki dobieramy według własnego uznania.

pizza2

tak, tak, u mnie zawsze wszystko znika ekspresowo

IMG_5478

nie pytajcie, który to kawałek z kolei

1 Komentarz

  1. Natalia

    hahaha moja Gabrysia od 11 miesiąca zjadała się pizzą oczywiście domowego przepisu i do dnia dzisiejszego ją uwielbia, Praktycznie jedyna różnica jest taka że my zawsze dokładamy mozzarellę (przynajmniej mniej składników niż w większości serów żółtych).

Odpowiedz