Wzywamy posiłki

Pierniczki bezglutenowe

Alergia pokarmowa to zjawisko niemal powszechne. Ze wszystkich stron jesteśmy bombardowani produktami BEZ : bez laktozy, bez glutenu, bez jaj itp. Spośród miliona dostępnych artykułów rodzice alergików starają się upolować ten, który mimo wszystkich BEZ okaże się nie być BEZ smaku.                               Przy tego rodzaju łowach, nawet świąteczne turnee po galerii to czysta przyjemność. Bo jak tu znaleźć coś, co nie ogołoci portfela, a w dodatku przypadnie do gustu wybrednemu podniebieniu alergika?

2015-12-12-22-26-13-56

Największe wyzwanie dla rodziny alergika stanowi otwarcie się na zmiany. Wbrew pozorom łatwiej zaakceptować zupełnie nowe smaki niż usilnie próbować odtwarzać stare, dobrze znane dania. Więcej frustracji budzi uporczywe szukanie przepisu na idealny chleb bezglutenowy niż przyjęcie do wiadomości, że od jutra nie będzie pieczywa na śniadanie. Im szybciej odnajdziemy się w nowej rzeczywistości tym lepiej dla nas.

2015-12-12-22-26-43-72

Jedno jest pewne: dieta eliminacyjna musi być ściśle przestrzegana! Nie ma mowy o drobnych odstępstwach czy wakacyjnym odpuście. Od sumiennego przestrzegania zaleceń dietetycznych zależy powodzenie leczenia. Wbrew pozorom przygotowanie nowych dań nie musi być czasochłonne -wystarczy dobre zorganizowanie by uniknąć sytuacji, kiedy wygłodniały maluch domaga się jedzenia, a nasza lodówka świeci pustkami. Stres w takim wypadku nie jest dobrym doradcą i łatwo o pomyłkę.

Dlatego my, szukaniem przepisu na ciastka BEZ zajęliśmy się dużo wcześniej, żeby jeszcze przed świętami zaprezentować Wam sprawdzony przepis na pierniczki bezglutenowe 🙂

2015-12-12-22-24-58-14

Zapraszamy do pieczenia – nie tylko alergików!

Ciasteczka korzenne z miodem, bez glutenu i nabiału.

Potrzebujecie:

250g mąki gryczanej

100g kukurydzianej

100g ryżowej

220g miodu

2 jajka

80g masła

1 łyżeczka sody

Przyprawa korzenna (Uwaga! czytajcie skład – może zawierać gluten)

Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzać masło z miodem. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki sypkie wymieszać, połączyć z miodem, masłem i jajkami. Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C, posypać stolnicę mąką i przygotować ulubione foremki.

2015-12-12-22-22-07-13 2015-12-12-22-21-42-6

Ciasto rozwałkować, wykroić pierniki i piec w piekarniku przez 7-8 minut.               Z podanego przepisu wykroicie około 50 ciasteczek 🙂

2015-12-12-22-25-32-37 2015-12-12-22-26-37-69

Pierniczki bezglutenowe są gotowe!

Smacznego! 🙂

 

8 Komentarzy

  1. Sylwia

    Witam 🙂
    Której mąki dodać więcej bo moje dziecko też na ryż uczulone 🙁

  2. Beata

    a ile tej przyprawy korzennej?

  3. Anna

    Ciasto się kruszy! co zrobić?

    • Proszę spróbować dodać kilka łyżek wody. Ja robiłam ostatnio ze szklanki mąki jaglanej i kukurydzianej (pół na pół), do tego 3-4 łyżki masła (margaryny bezmlecznej dobrej jakości), łyżki mąki ziemniaczanej, kilku łyżek miodu i przyprawy korzenne. „Bezgluteny” mają większe skłonności do kruszenia, bo nie wiąże gluten 🙂 Ale kilka łyżek wody powinno dobrze związać ciasto.

      • Anna

        Dzięki za odpowiedź. 🙂 Upiekłam z „kruszącego” ciasta, wszystko wyszło, ale w smaku są… papierowe, jakby suche… Tak myślę, że to może wina mąki ryżowej? Jutro spróbuję te, z Pani komentarza. Podsumowując:
        1 szklanka mąki jaglanej,
        1 szklanka mąki kukurydzianej,
        3-4 łyżki margaryny,
        łyżka mąki ziemniaczanej,
        kilka łyżek miodu,
        przyprawa korzenna,
        jeśli potrzeba to kilka łyżek wody.
        Do tego też dwa jajka i łyżeczka sody?

        Wszystko się zgadza? Jutro próba numer dwa. 🙂

Odpowiedz