Owsiane koszyczki

Owsiane koszyczki to iście wspaniały i cudowny wyrób, zwłaszcza dla ludzi lubiących zdrowe słodkości, mniemam, że do nich należycie. Ja podobnie, jak moja rodzina uwielbiamy owsiane koszyczki i o ile pod względem kruchości nie mogą konkurować z tradycyjnymi kruchymi babeczkami. O tyle w kwestii odżywczej już tak. Nie mamy tu ogromnej ilości tłuszczów nasyconych (znajdujących się w dużej ilości w śmietanie i maśle), dostajemy za to bombę witaminowo-mineralną, ponadto znajdziemy tu całą masę błonnika. No, więc chyba warto zaryzykować i spróbować tego zdrowego kąska. A poniżej przepis.

Owsiane koszyczki

1 i ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 dojrzały banan

 

Masa

½ szklanki kaszy jaglanej

1 i ½ szklanki mleka

1 łyżka miodu

2 łyżki soku z cytryny

 

Płatki owsiane zblendować z bananem, do czasu utworzenia stosunkowo zwartej masy. Masą obklejamy foremki silikonowe do wypieku babeczek (jeśli masa jest zbyt luźna, to znak, że trzeba dodać więcej płatków owsianych, jeśli wręcz odwrotnie, należy dodać więcej banana). Po wyklejeniu pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy masę. Kaszę jaglana należy dobrze wypłukać we wrzątku. Następnie zalewamy, ją mlekiem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż co całkowitego wchłonięcia mleka. Gdy lekko ostygnie dodajemy miód, sok z cytryny i blendujemy. Napełniamy owsiane koszyczki masą i dekorujemy owocami sezonowymi.

Taka słodycz jest bardzo wartościową przekąską i nadaje się zarówno na pierwsze bądź drugie śniadanie. Wypróbujcie, zdegustujcie i życzę, by owsiane koszyczki weszły na stałe do waszego menu.

A jeśli lubicie zdrowe wypieki, koniecznie sprawdźcie przepis na ciasteczka owsiane – miodzio!