Proste i ekspresowe w wykonaniu ciasteczka owsiane
Dziś polecamy Wam pyszne, zdrowe i ekspresowe w wykonaniu ciasteczka owsiane. Nie dajcie się zwieść reklamom, niestety ciastka owsiane dostępne na rynku to bogactwo cukru i rakotwórczego tłuszczu palmowego. Nawet te reklamowane jako pożywne śniadanie, nie spełniają swojej roli tak jak zapewnia producent w reklamie. Dlatego koniecznie zamiast kupować śmieciowe ciastka zróbcie je sami, na bazie owoców suszonych, orzechów, nasion bogatych w witaminy i minerały. Dzięki temu oprócz węglowodanów dostarczycie organizmowi bombę witaminowo-mineralną, a wasze podniebienie też będzie miało radochę.
Przepis na ekspresowe ciasteczka owsiane
Składniki:
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki cukru (można dać miód, syrop z agawy, itp)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 garści rodzynek
- garść posiekanych daktyli
- 4 łyżki kokosu
- 3 łyżki kako
- Ok. 1 – 1 i ½ szklanki wody
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa ma być lekko luźna. Blaszkę wyłożyć pergaminem, nakładać masę łyżką w formie okręgów. Piec w temperaturze 160 stopni 10-15 minut. Przed spożyciem można posypać cukrem pudrem.
I co nie prawdaż, że prościzna?! Jeśli odżywiacie się zdrowo, za pewne większość z tych składników macie. Jeśli czegoś brakuje, można to zastąpić czymś innym (daktyle – rodzynkami, rodzynki – żurawiną, orzechy nasionami, etc). Kombinujcie. Te ciastka rzadko nie wychodzą.
1 Pingback