Wzywamy posiłki

Masło bez mleka – idealne dla alergika

Każdy rodzic, który ma w domu alergika musi stawić czoła diecie eliminacyjnej. Jak sama nazwa wskazuje dieta polega na eliminacji alergizujących produktów. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wykluczając dany produkt musimy coś dać w zamian – chodzi o produkty mające podobną wartość odżywczą. I tu może pojawić się kłopot. Przyzwyczajeni jesteśmy do tradycyjnej kuchni i ciężko pewne produkty zastąpić. Czym bowiem posmarować kanapkę dziecku, które ma alergie na białka mleka?

masło bez mleka

Nie użyjemy do tego ani masła ani twarożku. Stosowanie utwardzanych margaryn też budzi wewnętrzny sprzeciw (przynajmniej mój).

I tutaj moi mili pędze by Wam zaserwować masełko, bez najmniejszego dodatku mleka, śmietany, etc.

masło bez mleka

Składniki na masło bez mleka:

1/6 szklanki kaszy jaglanej

1/2 szklanki wody

1/4 szklanki mleka roślinnego (sojowe, ryżowe lub inne)

2 płaskie łyżki oleju kokosowego

szczypta kurkumy

Kaszę dokładnie przepłukujemy goracą wodą, nastepnie zimną. Gotujemy pod przykryciem w 1/2 szklanki wody, do czasu aż nie wchłonie całej wody. Gdy kasza ostygnie wkładamy wszystkie składniki do wysokiego naczynia i blendujemy na gładka masę. Ot i masełko gotowę.

Powiem szczerze jest to niezła namiastka masła, delikatnie słodsza.

13 Komentarzy

  1. Natalia

    Ciekawy pomysł. Podejrzewam, że spróbuję zrobić coś takiego. Moja córka miała robione 2x testy alergologiczne i nic nie wykazały. A mokry kaszel i katar jest cały czas. Dlatego stwierdziłam, że sprawdzę czy nie ma nietolerancji na mleko krowie i odstawiliśmy całkowicie i jest lepiej po tygodniu, zobaczymy jak będzie dalej. Córka dostaje mleko, ser żółty, jogurty i masło kozie, jedynie co to nie zje białego sera koziego.

    • Robert

      Występujący przewlekle mokry kaszel i katar może być spowodowany innymi czynnikami. Przerabialiśmy to z naszym 2,5 rocznym synem ( uczulony na gluten i mleko) – wiecznie zatkany nos, z którego nic nie leciało, ściekająca po tylnej ścianie gardła wydzielina, która prowokowała kaszel. Męczyliśmy się przez pół roku- laryngolog, alergolog, kilku pediatrów, pullmunolog… W końcu trafiliśmy do alergologa, której interesowała jego praca? W wieku 3 lat zrobiliśmy testy. Przyczyna okazała się banalna- syn uczulony jest na kurz i roztocza.Podjęliśmy leczenie, usunęliśmy wszelkie pluszaki, doniczki z kwiatami, pościel prana w minimum 60 st. jeden komplet w zamrażarce( tak, tak ?), odkurzacz wodny, zimą oczyszczacz powietrza( bez nawilżania!!).Po 2 tygodniach dziecko odżyło- zero kataru, kaszlu, wysypia się, ma zdecydowanie lepszy nastrój…

      • Oczywiście, w razie niepokojących objawów należy kontaktować się z lekarzem pediatrą, alergologiem, później dietetykiem. Nigdy nie zachęcamy do eliminacji produktów na zapas. Każda eliminacja może skutkować niedoborami składników odżywczych, stąd ważne jest zastąpienie wykluczonych z diety produktów produktami równoważnymi. Jeżeli eliminacja produktu nie przynosi żadnej poprawy, to znaczy, że nie on stanowi problem.

  2. Goś

    Jak długo można przechowywać takie masełko?

  3. Auman

    Masło nie zawiera białek mleka krowiego ćwoki, masło to tłuszcz, dobre czyste masło można podawać dziecku z alergią, a jeśli się boicie masła ze sklepu to zróbcie je sami zamiast sie jebać z jakąś jaglaną prytą. Pozdrawiam sympatyków masła i logicznego myślenia!

    • Masło klarowane nie zawiera białka, masło zwykłe składa się z tłuszczu w 82-83%. Masło to tłuszcz z domieszką laktozy i kazeiny z mleka. Odpowiemy kulturalnie i merytorycznie 🙂

  4. Magda

    Dlaczego to maslo mi sie rozwodnilo? Czy olej kokosowy jest konieczny?

    • Komentarz autora postu

      Ciężko powiedzieć. U mnie konsystencja była ok. Może ze względu na temperaturę. Po włożeniu do lodówki konsystencja powinna zrobić się zwarta. W związku z tym, że masełko ma dostarczać tłuszczu stąd dodatek oleju kokosowego. Ewentualnie można spróbować zmiksować kaszę z awokado, aczkolwiek ono szybko brunatnieje, więc najlepiej w takim przypadku przygotowywać je bezpośrednio przed jedzeniem.

  5. Beata

    Czym można zastąpić kaszę jaglaną i olej kokosowy, bo córka na to uczulona?

  6. Joanna

    Nie mam doświadczenia z kaszą jaglaną, stąd może głupie pytanie: czy przepłukaną kaszę wrzuca się do gotującej wody, czy zalewa zimną i tak doprowadza do zagotowania?
    I druga sprawa: czy do tej kaszy dodaje się soli?

    • Jeśli chodzi o wodę – można zalać zimną, wygodniej jest wrzątkiem, wtedy w chwilę się zagotuje 🙂 Niemniej mlekiem zalewam zimnym, doprowadzam do zagotowania i potem na wolnym ogniu. Nie dodaję soli i częściej gotuję kaszę jaglaną do deserów. Do dań na wytrawnie częściej używam kaszy gryczanej i jęczmiennej, bulgur, orkiszowej 🙂 I zwykle ich nie solę, tak jestem przyzwyczajona, więc myślę, że to kwestia gustu.

Odpowiedz