Wzywamy posiłki

Jaglane kokosanki

Mój antytalent do pieczenia jest wprost legendarny. ..

Jakbym miała streścić swoje dotychczasowe dokonania cukiernicze to mogłabym zamknąć je w jednym słowie : ZAKALEC

Jak każdy „profesjonalista” w momencie porażki zrzucam winę na sprzęt, no ale jak długo można okłamywać męża, że winny jest piekarnik?

Dlatego pogodziłam się z piekarnikiem i zamiast wypieków przygotowuję proste desery bez pieczenia, jak na przykład oryginalna wersja Rafaello 😉 Jaglane kokosanki.

Jaglane kokosanki-skład :

szklanka suchej kaszy jaglanej

1,5 szklanki mleka (roślinne lub krowie)

4 łyżki wiórek kokosowych niesiarkowanych + do obtoczenia

2 dojrzałe banany

1 łyżeczka cynamonu

Migdały (płatki) niesiarkowane

Ewentualnie: łyżka miodu naturalnego

Co dalej?

Kaszę płuczemy kilkakrotnie w ciepłej wodzie – w ten sposób pozbywamy się saponin odpowiedzialnych za gorzki posmak.  Zalewamy mlekiem , gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego wsiąknięcia płynu. Nie rozgotowujemy! 🙂 tutaj znajdziecie wskazówki jak ugotować kaszę jaglaną na mleku.

Ugotowaną, ciepłą kaszę blendujemy z bananami. Następnie mieszamy z wiórkami, migdałami i cynamonem. Odstawiamy do schłodzenia.

Po ostygnięciu formujemy z masy kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Jaglane kokosanki najlepiej smakują po nocowaniu w lodówce.

jaglane kokosanki koko2

Zaangażuj swoje dziecko do pracy! To świetna zabawa dla małych rączek! Jak plasteliną. Formowanie śnieżnych kulek jest dużym wyzwaniem 😉

2 Komentarze

  1. kw

    Hmmm, mnie to wyszło kompletnie bez smaku… Może banany za mało dojrzałe? W dodatku nawet po schłodzeniu bardzo słabo się klei 🙁

    • Hmm… a kasza była gotowana pod przykryciem? Można dodać nieco miodu i nawet bez banana powinno się dobrze kleić. Jedyne co mi się nasuwa, to że kasza była zbyt sucha. Proszę spróbować w proporcji kasza:mleko 1:2, pod przykryciem na małym ogniu ok 5-7 min, potem jeszcze musi postać koło 12 minut aż wchłonie mleko, ale już nie na gazie. Pozdrawiam

Odpowiedz