Dwa lata! Aż trudno uwierzyć, że już tyle minęło od kiedy na świecie pojawiła się maleńka istotka, która przewróciła świat do góry nogami i w której zakochałam się bez pamięci 🙂
Kinderbale często są okazją do jedzenia śmieci przez dzieci, u nas będzie pysznie, ale też zdrowo. W biegu podaję przepis na czekoladowe babeczki dla dzieci i wracam do kuchni!
Składniki na babeczki dla dzieci (12 sztuk):
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego, kokosowego)
– 3 jajka
– 1/3 – 1/2 szklanki kakao naturalnego
– 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
– orzechy, płatki migdałowe lub kokos do posypania
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy na sypko i pozostawiamy do ostudzenia.
- Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do miski.
- Dodajemy jajka, olej, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz mleko.
- Całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
- Można dodać żurawinę.
- Masę przekładamy na blachę o wymiarach ok 20 cm 30 cm, lub do foremek na muffiny.
- Posypujemy orzechami włoskimi oraz płatkami migdałowymi, lub kokosem.
- Pieczemy przez ok 45 minut w temp. 180 ºC.
Jaglane brownie jest gotowe do pałaszowania!
Świetnie smakuje z sosem wiśniowym. Rozmrożone wiśnie podgrzewam na małym ogniu, zagęszczam delikatnie mąką ziemniaczaną i polewam babeczki i jeszcze ciepłymi wiśniami… Mniami!
Te pyszne czekoladowe babeczki dla dzieci spełniają wymogi rozporządzenia Min. Zdrowia, o którym tyle się nasłuchaliście prawdy półprawdy i nieprawdy w mediach.
Zapraszamy na warsztaty dla intendentek, gdzie otrzymasz praktyczne wskazówki, przepisy i pełną prawdę co można, a czego nie 😉
1 Pingback