Wzywamy posiłki

Chlebek bananowy, muffiny bananowe – pyszności na drugie śniadanie!

Na zdrowe i pyszne drugie śniadanie, deser, lub dla aktywnych, na drogę. Pyszna, pełnowartościowa przekąska. W dodatku bardzo szybka w przygotowaniu! Chlebek bananowy w postaci chlebka, lub babeczek poleca się do plecaka 🙂

Słodycze mogą być zdrowe. Możemy zdrowo osłodzić życie swoje i swoich dzieci! Chlebek bananowy, czy też to samo w postaci babeczek sprawdzi się doskonale. Pyszne słodycze można też zrobić z kaszy jaglanej! Tak, najzdrowsza kasza może być podstawą wielu pyszności! Ot choćby brownie czy rafaello.

Chlebek bananowy – składniki

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (tutaj 3 zboża, do wypieku chleba)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka (dla alergików roślinne)
  • dodatki bakaliowe wedle uznania: u mnie orzechy włoskie i nerkowce potłuczone młotkiem 😉  i nasza ulubiona żurawina (po 1 garści). Można dodać również słonecznik, inne orzechy rozdrobnione, zmielone siemię lniane i czego dusza zabraknie i w szafce nie brakuje.

Mieszamy składniki suche. W drugiej misce blendujemy banana i dodajemy olej i mleko.  To wszystko bardzo fajne i proste zadania dla dzieci. Suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy i tu zaczyna się ciężka raca dla małych rączek! I jaka satysfakcja!

Do formy babeczkowej wkładamy papierowe papilotki i wlewamy masę. Proporcja jest idealna na małą blachę, lub 12 babeczek. Masa jest dość gęsta, więc raczej nakładamy łyżką.

Wrzucamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni, ja piekłam z termoobiegiem. Babeczki piekły się ok 25-30 min, na keksówce może być potrzebne kilka minut więcej. Badamy oczywiście patyczkiem, no i patrzymy  żeby były smakowicie rumiane 🙂

Smacznego!

 

4 Komentarze

  1. Wioletta

    Zdrowe pyszności 🙂 córka upiekła (4lata) i zachwycona zjadła ze smakiem.

  2. Marta konca

    Chętnie podam przepis na zdrowszą wersję dla waszych dzieci. Bez cukru. Ja tez robię w formie muffinek

    1 jajko
    Mąka pszenna pełnoziarnista 1850 – 150 g
    Cynamon – łyżka
    3 banany lub ich 240g
    Daktyle suszone – 100 g
    Masło orzechowe – 1 czubata łyżka
    Olej rzepakowy – łyżka
    Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy i przekładamy je miski. Do daktyli dodajemy obrane banany. Dodajemy masło orzechowe, olej i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do całkowitego dokładnego połączenia. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko mieszamy łyżką. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche w środku).

Odpowiedz