Okiem ekspertów

A gdyby częściej wcinać ryby?

Wszyscy wiemy, że są zdrowe i warto wcisnąć je w nasze menu… jednak ciągle stoją nam ością w gardle. Jemy ich o połowę mniej niż reszta Europejczyków a kilkakrotnie mniej niż Japończycy.

Zaprzyjaźnić się z tym stworzeniem warto, oto lista życzeń , które spełni rybka:

– jako świetne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omga-3, ma wpływ na rozwój mózgu i wyższy iloraz inteligencji, oczywiście pod warunkiem ze serwujemy je częściej niż w noc narodzin Jezusa (wypadałoby 2 razy w tygodniu),

– kiedy mamy doła i świat wydaje się szary i do d… ryba poprawi nastrój, a to również dzięki kwasom omega 3, które podniosą tym razem poziom serotoniny (hormonu szczęścia),

– zawiera sporą dawkę witaminy A i E, które pomogą zadbać o skórę,

– chroni nasze serducho obniżając ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów, rozszerzając naczynia krwionośne, zapobiegają też powstawaniu zakrzepów,

– z rybą nie straszna nam infekcja- ich mięso zawiera tran, który doskonale wzmacnia układ odpornościowy malca.

DSC_0494

Długo można jeszcze wymieniać, jednak liźnijmy jeszcze kwestię minusów. Zapewne obił się większości o uszy temat substacji szkodliwych typu rtęć, dioksyny, nie brakuje też ryb, przy hodowli których używa się bardzo często antybiotyków, hormonów i środków bakteriobójczych … rybki, których nie lubimy to tilapia, panga, szerokim łukiem omijałabym też marketowe promocje, szczególnie od naszych skośnookich braci.

Dzieciom lepiej nie serwować również ryb drapieżnych ( rekin, miecznik, makrela królewska, tuńczyk).

Lista rybich pewniaków:

– śledź, łosoś, szprot, makrela atlantycka, dorsz ( najlepiej z jak największych zbiorników wodnych).

Jak wybrać dobrą rybę ?

Wybór jest trudny, jednak zawsze powinna być to ryba świeża to znaczy pachnąca rybą nie stęchłym glutem, jeśli ryba ma głowę sprawa jest prosta, powinna mieć świecące oczy i jasne różowe skrzela, no i lśniące łuski są oznaką świeżości. Skóra natomiast twarda, pozbawiona plam i przebarwień a mięso powinno być sprężyste nie kruche i uginać się pod naciskiem palca.

Przechodząc do kulinariów- Najlepiej gotować ryby w wodzie, na parze czy w folii. Nie zaleca się natomiast ryb smażonych na głębokim tłuszczu. W menu dziecka nie powinny gościć ryby wędzone (w trakcie wędzenia wytwarzają się szkodliwe związki, a dodatkowo wędzone ryby zawierają znaczne ilości soli). Dziękujemy też z konserwom rybnych i rybom w zalewach – ich skład często nie jest odpowiedni dla małego dziecka.

Mimo tych dylematów warto zanurzyć się po kawał dobrej ryby.
 

 

 

Odpowiedz