Wzywamy posiłki

Pomysły na szybkie śniadanie – 4 pasty by przełamać monotonię

Kolejny dzień kanapki z wędliną i pomidorem? Apetyt więdnie… ale może dzieci dadzą radę.

– „Znowu ? Ale to już było”- ten głos pozbywa Cię resztki złudzeń. Co zrobić by „nie wróciło więcej” ( albo przynajmniej zbyt szybko)?

A może przełamać monotonię? Kanapka nie musi być nudna.  Mamy rozwiązanie – cztery pomysły na szybkie śniadanie –super pasty i to nie byle jakie, bo z warsztatów Kulinarnie Mocni. Od koloru, do wyboru. Na słodko i na ostro. Dla każdego coś pysznego.

Na końcu wpisu znajdziesz pomysły na szybkie śniadanie zebrane w pliku pdf do ściągnięcia. Wydrukuj, przyklej na lodówkę lub wklej do swoich przepisów i przełam śniadaniową (i II śniadaniową) monotonię.

Z fasoli, z jaj, z ryby i na słodko z …cieciorki. Wyborne śniadanie murowane.

Oto i one.

PASTA Z FASOLI

 Czas przygotowania 1o minut

4 pomysły na szybkie śniadanie

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli ( wersja dla niespieszących się – wcześniej namoczona i ugotowana fasola Jaś)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • kminek
  • majeranek
  • szczypta chili
  • sól

Fasolę zmiksuj z koncentratem i olejem. Podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i ponownie zmiksuj. Dopraw majerankiem, kminkiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Na wierzch wskazany koperek lub szczypiorek.

PASTA Z MAKRELI

Czas przygotowania 1o minut

Składniki:

  • 200g twarogu
  • 1 puszka filetów z makreli w oleju (170g, można zastąpić wędzoną rybą)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Twaróg oraz filety (bez oleju) umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na jednolitą masę.

Dodaj zioła, sok z cytryny, dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

PASTA JAJECZNA Z CHRZANEM

 Czas przygotowania 20 minut

 Składniki:

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki estragonu
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Jajka ugotuj na twardo, wystudź. Do obranych jaj dodaj chrzan i majonez i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj zioła i wymieszaj.

Podawaj z ulubionym pieczywem lub zawiniętą w plastry wędliny.

CZEKOLADOWA PASTA Z CIECIORKI (z przepisu naszej koleżanki Kasi)

czas przygotowania: 5 minut

dsc_1288Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • 120 g suszonych daktyli
  • 2-3 łyżki naturalnego kakao
  • woda z moczenia daktyli

Daktyle zalej gorącą wodą na minimum 30 minut. Po tym czasie odlej wodę a daktyle zmiksuj z ciecierzycą, z kakao i 3-4 łyżkami wody (z moczenia daktyli). Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej większą ilość wody – do uzyskania gęstej, czekoladowej masy.

Szybciej i pyszniej się nie da. A oto efekt.

dsc_1296

Smacznego!

Podzielcie się swoimi przepisami.

Pobierz plik PDFPrzepisy na cztery pasty – plik .pdf do pobrania

3 Komentarze

  1. Renata

    Świetne przepisy! Bierzemy się do dzieła! 😉

  2. Dorota

    Mniam. Jutro wypróbuje pastę z fasoli 😉

Odpowiedz