Co wolno przy jedzeniu, Okiem ekspertów

Jak przekonać dziecko do jedzenia past kanapkowych – 7 inspiracji!

Zapraszamy Was po kolejne przepisy na pyszne pasty kanapkowe. Autorem plakatu jest Bliżej Przedszkola – miesięcznik inspiracji dla przedszkoli, dla którego miałyśmy okazję napisać artykuł o zdrowym śniadaniu na start.

 śniadanie na zdrowieśniadanie na zdrowie

Przedszkole to placówka oświatowa. Przedszkole (ale także żłobek) służy nawiązywaniu przez dzieci kontaktów, rozwija umiejętności społeczne, wychowuje i uczy. Uczy wszystkiego, także jedzenia. W domu, żłobku, później przedszkolu dziecko kształtuje swoje nawyki żywieniowe i uczy się, co zdrowe, a co niekoniecznie. Stąd czerpie wzorce. I rzeczywiście wiele placówek staje na głowie, by kuchnia była zdrowa i urozmaicona. Pasty śniadaniowe pomagają przełamać rutynę, zastąpić szynkę i ser… ale nie koniecznie spotykają się z entuzjazmem dzieci i niestety tym bardziej – dorosłych. Zatem jak przekonać dziecko do jedzenia past?

Niniejszy artykuł powstał we współpracy  z Przedszkolem nr 11 w Policach, którego działania są również dla nas inspiracją! Dzięki temu, że są ludzie, którym się naprawdę chce, pomimo rzucanych pod nogi kłód – jeszcze bardziej wierzymy, że się da!

Pani Kinga i Agnieszka z Przedszkola Nr 11: Aby wyjść naprzeciw zainteresowaniu naszych rodziców i przekonać ich, że nasze pasty nie są takie straszne, a wręcz mogą być smaczne i zdrowe postanowiłyśmy poczęstować nimi rodziców naszych przedszkolaków. W dniu kiedy na kanapkach pojawia się pasta, robimy mini kanapeczki dla rodziców i ustawiamy w szatni by mieli możliwość spróbować, a nie mówić od razu, że to niedobre, że dziecko na pewno nie zje.

Skąd niechęć do past?

Najpierw skupimy się na tym, skąd bierze się niechęć do past? Są smaczne, pięknie pachną, a mimo to niektóre dzieci niechętnie po nie sięgają.

  1. Nawyki – nie oszukujmy się. 2, 3, 4-letnie dziecko, które trafia do placówki ma już jakieś zwyczaje wyniesione z domu. Jeśli nigdy nie miało okazji próbować past, potrzeba czasu i dobrego podejścia, by zaczęło po nie sięgać.
  2. Brak zaufania – no bardzo przepraszam, ale zblendowana masa ma prawo budzić mały niepokój u maluszka. Z czego to jest? Może ja tego nie lubię… mama nie robiła. Dzieci często jedzą wybiórczo, kolejno zmiatają z talerza sam ryż, potem same warzywa, samo mięso. Widzą dokładnie, co znajduje się na talerzu. Tymczasem taka masa, staje się dość dziwnym tworem.
  3. Zniechęcająca mina – kogo? Niestety często zaczyna się w szatni, gdzie skrzywiony rodzic czytając jadłospis opowiada co też te Panie wymyśliły, rzuci do dziecka wiem, że tego nie lubisz… I maluch nie skosztuje. Skoro to jest niedobre, dlaczego miałby ryzykować? Panie nauczycielki również nie zawsze współpracują z kuchnią. Pamiętaj! Mina, ton głosu wyrażają więcej niż tysiąc słów! Czy jeśli ktoś z taką miną, niepewnym głosem powie, że warto spróbować, przekonana Cię, że warto? Wątpię!zniesmaczona mina
  4. Estetyka – nie zawsze kanapki są podane w takie sposób, by zachęcić do siebie 🙂 To niezwykle istotne! Kolory, sposób podania to pierwsze wrażenie. I czego byśmy nie mówili, pierwsze wrażenie ma nieoceniony wpływ na odbiór – pasty na kanapce, bo przecież jemy oczami, ale też w kontaktach międzyludzkich. Nie oceniamy po pozorach? To nieprawda… Pierwsze spojrzenie i kilka słów i już kształtuje nam się jakiś obraz osoby. Czy tego chcemy czy nie. Podobnie, jak jemy oczami, choć nie one odpowiadają za smak…

Jak przekonać dziecko do jedzenia past?

Spójrzmy jeszcze raz, dlaczego nie końca przemawiają do najmłodszych i zastanówmy się, jak do nich trafić. Co lubią dzieci? Kiedy się angażują? Nauczycielu, wykorzystaj swój talent 🙂

  • przepis obrazkowy – skoro dziecko nie ufa gotowemu, zblendowanemu produktowi, pokażmy, co to jest. O ile często tajemnica wciąga dzieci i jest dl nich interesująca, o tyle w przypadku jedzenia, może wywołać niechęć do nieznanego, zwłaszcza w wieku 2-5 lat.  Zgadnij, co powstanie z naszego przepisu?przepis obrazkowy
  • atrakcyjna nazwa – pasta z ciecierzycy, czy kulki mocy na kanapce? Zupa krem z brokuła, czy zupa Shrek? Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, a może kolorowa moc witamin? Inspiracjom nie ma końca!
  • współpraca – dyrektor, kuchnia, nauczyciele, rodzice, dzieci. Każdy element układanki powinien współpracować, wiedzieć co się dzieje i w jakim celu. Tylko wtedy cała układanka będzie zwieńczona sukcesem!
  • zapoznaj, zaprzyjaźnij dziecko z głównym składnikiem pasty. Awokado?  Ciecierzyca? Zanim wyląduje na talerzu dziecko może zobaczyć, dotknąć, opowiedzieć wierszyk… Nieznane może budzić obawę, ale zaprzyjaźnione, kojarzone z zabawą raczej ciekawość! Pozytywną ciekawość, która pozwala małym odkrywcom poznawać świat! Również warzyw i owoców.
  • stwórzcie przepis wspólnie – a może sami ułożycie obrazkowe przepisy? Sugestie dzieci, ich wyobraźnia mogą i Was zainspirować! A dzieci, które będą współtworzyć jadłospis, poczują się ważne, dorosłe, poczują, że współpracują z ulubionymi paniami nauczycielkami. Oto prosty sposób jak przekonać dziecko do jedzenia past, do skosztowania nowości. wspolpraca1
  • zadbaj o estetykę – czasem warto odciążyć Panie z kuchni i pozwolić dzieciom posmarować kanapki! Samym przyozdobić je wybranymi dodatkami. Zrób zdjęcia i zaprezentuj pace rodzicom. Pokaż, jakie cuda dzieją się w Waszej kuchni. Już kiedyś wspominałyśmy,  że często to co podane na tacy nie smakuje tak, jak to co ląduje na talerzu po twórczej pracy!
  • poczęstuj rodziców – zanim przeczytają jadłospis, czy zaczną narzekać, że dziecko nie zje, bo Panie kombinują, zaprezentuj, jakie nowości czekają w waszej kuchni! Przedszkole 11 w Policach proponuje degustacje dla rodziców. Dzięki temu rodzice przekonują się, jakie pyszności czekają na dzieci i pokazują im, jakie to smaczne!

pasta - twarożek łososiowy pasta - humus z dyni

Już wkrótce przedstawimy przepisy z Przedszkola Nr. 11 w Policach, a także nasze kolejne pomysły. Nie bójmy się przełamać rutyny! Wykorzystajmy kreatywność dzieci!

Już teraz zapraszamy po przepisy na pasty razem z plikiem pdf do pobrania!

A jak u Was sprawdzają się pasty? Jakie są ulubione pasty Waszych dzieci? Zainspirujcie nas 🙂

Jeszcze raz dziękujemy Pani Agnieszce Śniecińskiej szefowej kuchni, Kindze Zając sekretarzowi przedszkola, dzięki którym powstała idea, oraz dyrektor Katarzynie Wróbel, dzięki której degustacje mogą się odbywać. Mamy nadzieję, że działania Przedszkola Nr. 11 w Policach, staną się inspiracją dla innych!

Odpowiedz