Dzisiejszy dzień zaliczam do bardziej zakręconych. Miało być trochę mądrości o ryżach …a będzie zapiekanka. Dziś zastanawiając się co znowu wsadzić do gara zaczęłam grzebać w starym folderze z przepisami, padło na zapiekankę.
Pokroiłam całkiem sporą ilość zieleniny, zatopiłam w garnkach i zerkając na instrukcji ciąg dalszy czytam- „całość blendujemy” . Zapiekanka dla szczerbatych ? Nie, zupa krem…. zzieleniałam- przepis na zapiekankę był nieco wyżej!!!
Zbierając rozsypaną energię postanowiłam dać szansę swojej wyobraźni i tak powstała Zielona Fantazja. Domownicy jedli, żyją więc podaję dalej.
Oto składniki:
– 1 kg ziemniaków,
– 1 świeży brokuł,
– duży por,
– 1 pęczek szczypioru z cebulkami,
– pęczek pietruszki,
– świeża cukinia/ kabaczek,
– 4 ząbki czosnku,
– 2 piersi z kurczaka,
SOS :
– duży jogurt naturalny/ śmietana
– 20 dag sera żółtego,
– 1 łyżka papryki słodkiej,
– sól, pieprz,
Ziemniaki kroimy w talarki i wrzucamy do wrzątku na ok 10 min, brokuł również traktujemy kilka minut wrzątkiem. Resztę warzyw kroimy i podsmażamy kilka minut na patelni. Na osobnej patelni podsmażamy piersi ( wcześniej pokrojone w kostkę i przyprawione solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi). Sos- ścieramy ser i mieszamy z jogurtem i przyprawami.
Potrzebujemy naczynie żaroodporne lub dużą blachę ( u mnie 40 na 30 cm). Na spodzie układamy połowę porcji przygotowanych ziemniaków, następnie warstwa kurczaka, dalej warstwa podsmażonych warzyw, kolejna warstwa to brokuły, na nie układamy resztę ziemniaków a na sam wierzch nakładamy sos.
Wkładamy naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 30 minut.
Smacznego.
Odpowiedz