Wzywamy posiłki

Zdrowe domowe słodycze

Zdrowe domowe słodycze, tym razem w postaci domowej chałwy – zapraszamy!

Nierozerwalny składnik kuchni azjatyckiej, szczególnie poważane w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej a to ze względu na imponującą ilość wapnia, jedne z najstarszych roślin oleistych. Mowa o tłuściutkich ziarenkach sezamu. W ich niewielkich wnętrznościach znajduje się wielka ilość składników mineralnych m.in. magnez, fosfor, żelazo, selen czy wspomniany wapń. To również trafione źródło białka i antyoksydantów. Lista dobrych uczynków sezamu jest długa m.in. wspomaga układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i cholesterolu, pomaga utrzymać równowagę hormonalną, ma też swój udział w walce z nowotworami.

Faktem jest ich spora kaloryczność, pamiętajmy jednak, że to w większości pożądane nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3 i omega-6).

Nic tylko jeść. I to nie tylko chrupiące sezamki (uwaga na sklepowe- często oblepione cukrem i pseudosyropami), to również świetny składnik panierek, domowego pieczywa, dodatek do mięs, to olej sezamowy, pasta tahini, humus czy chałwa. I tą ostatnią będziemy dziś rozbierać na części pierwsze. Produkcja domowej chałwy jest niewiarygodnie szybka. Warto bo jest zdecydowanie zdrowsza od swej sklepowej koleżanki.

dsc_1772

 

Zarezerwujcie sobie 15 minut. Przygotujcie:

  • ziarna sezamu 200g
  • 2-3 łyżki miodu
  • w zależności od pożądanego smaku:1 łyżka kakao lub kilka łyżek zmielonych orzechów lub1 łyżka cukru waniliowego

Sezam krótko prażymy na suchej patelni ( 3-4 minuty na niewielkiej mocy gdyż szybko nabiera gorzkiego posmaku). Następnie pozwalamy mu ostygnąć i mielimy na proszek (idealny do tego będzie młynek do kawy lub dobry robot kuchenny). Łączymy składniki ugniatając je dłońmi lub zawijając w folię spożywczą rolujemy i nadajemy im określony kształt. My do naszych dodałyśmy trochę posiekanych daktyli. W wersji dla dorosłych można dorzucić łyżkę kawy rozpuszczalnej. Powinniśmy uzyskać dość zbitą lepką, łatwo formującą się masę ( w razie problemów z połączeniem się składników można dodać odrobinę więcej miodu).

dsc_1781

Uformowanym batonom dobrze zrobi kilkugodzinne posiedzenie w lodówce.

A oto ilość jaka powstała z 300 g sezamu. Smacznego!

dsc_1814

Ps. Jeśli jednak zdecydujecie się na sklepową chałwę, koniecznie weźcie pod lupę listę składników, najczęściej apetyt znika….

Odpowiedz