Wzywamy posiłki

Cake pops – czyli to co dzieci kochają najbardziej

zdrowe cake pops

Co to jest cake pops?

Ja podobnie, jak moje dziecko, nazywamy to lizakami do gryzienia. To łakoć na patyku zrobiony z ciasta i innych efektywnych dodatków. Przy wyborze przepisu warto spojrzeć na składniki i postawić na te receptury, które mają jak najmniej cukru czy produktów wysokoprzetworzonych. Cake pops to świetny pomysł na przyjęcie dziecięce czy urodzinowy kinderbal. Wierzcie mi – nie trzeba kupować wysokosłodzonych lizaków, czy naszpikowanych syropem glukozowym cukierów, by Wasze dziecko kwiczało z radości. Moje na widok cake pops kwiczy, a uśmiech na jej twarzy jest nie do opisania. No, więc do dzieła.

Robimy cake pops

Co nam będzie potrzebne na około 6 lizaków:
2 jajka
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty (lub zwykłego cukru)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki serka mascarpone
1-2 łyżki dżemu niskosłodzonego najlepiej domowego
1 łyżka kakao naturalnego
Składniki do oprószenia: drobno posiekane orzechy/amarantus ekspandowany, itp

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy obroty i po woli dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem małą keksówkę i pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 160 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło.

Po przestygnięciu, mielimy ciasto w maszynce lub kruszymy palcami. Następnie dodajemy dżem, serek mascarpone i kakao, w takiej ilości by masa łatwo się formowała ale nie była za luźna. Formujemy kulki i wstawiamy na 10-15 minut do lodówki. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę. Do małego garnka wkładamy czekoladę połamaną w kostki, garnuszek umieszczamy w większym garnku, w którym jest gorąca woda. Stawiamy na palnik i rozpuszczamy czekoladę (uchroni to przed przypaleniem czekolady). Wyjmujemy kulki z lodówki. Czas na nabijanie cake pops – końcówki patyczka zanurzamy w gorącej rozpuszczonej czekoladzie i wbijamy w kulki (nie za głęboko i nie za płytko).

przepis cake popsKulki z patyczkami wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie oblewamy nasze lizaki gorącą czekoladą i posypujemy orzechami, amarantusem, migdałami i czym tam jeszcze chcemy. Czekamy aż stężeją i dajemy znów do lodówki na 15 minut.

przepis na zdrowe cake pops

Tak przygotowane cake pops pałaszujemy.

Odpowiedz