Jak wiadomo od dawien dawna, owoce to iście wspaniała porcja zdrowia. Od dawien dawna też wiadomo, że im bardziej urozmaicona dieta tym lepiej. Dlaczego?! Otóż dlatego, że nie ma na świecie produktu, który dostarczył by nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych w idealnej dla nas ilości. Co więc robimy – jemy rozmaicie. Jak to zrobić? Na przykład sięgnąć po wielobarwną sałatkę owocową – im szersza rozpiętość kolorów, tym więcej różnorakich składników pokarmowych, a o to nam przecież w żywieniu chodzi. Do tego jeśli wrzucimy jakieś zboże najemy się do syta. Sałatkę serwujemy sobie w pracy, dzieciom na drugie śniadanie, całej rodzinie w podróży, jako pozycja w „kinderpartowym” menu i sami zdecydujcie kiedy jeszcze. Jak widzicie zastosowań co nie miara.
Sałatka owocowa
składniki:
garść czerwonych porzeczek
garść czarnych porzeczek
4 morele
4 śliwki renklody
1 duża nektarynka
kilka zielonych winogron
2 łyżki płatków jaglanych
2-3 łyżki jogurtu
łyżka płatków migdałowych
Owoce kroimy. Dodajemy płatki migdałowe, płatki jaglane i jogurt. Mieszamy. Gotowe.
Na koniec pałaszujemy. Czy nie lepsza niż drożdżówka na przekąskę spożywaną poza domem?!
Odpowiedz